Testvérkapcsolati megállapodás Nógrád és Kojcsou között

Testvérkapcsolatról szóló megállapodást kötött Nógrád megye és a kínai Kujcsou tartomány vezetése – közölte Bablena Ferenc (KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 04. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromtagú magyar delegáció augusztus elején tért vissza Kínából, ahol a negyvenmilliós Kujcsou tartomány és Nógrád megye lehetséges gazdasági és kulturális együttműködéséről tárgyalt. Bablena Ferenc az MTI kérdésére elmondta: azért esett a választás a Magyarországon kevéssé ismert Kujcsoura, mert gazdasága némileg hasonló Nógrádéhoz. Mintegy hetvenszázalékos az erdősültsége, jelentős a szénbányászata – ami egykor a megyében is fontos volt –, és sokat várnak az idegenforgalom fejlesztésétől – fejtette ki, hozzátéve: nem elhanyagolható szempont az sem, hogy Kujcsou a kínai tartományok között a szegényebbek közé tartozik.

A küldöttség számos szakmai találkozón és konferencián vett részt, a kínai fél főleg a környezetvédelem, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar, ezen belül is a hűtőházak, a szélenergia hasznosítása, az idegenforgalom és a felsőfokú oktatás iránt érdeklődött. A kétoldalú gazdasági és a kulturális kapcsolatok fejlesztésére Kujcsou tartomány küldöttsége idén ősszel viszonozza a nógrádiak látogatását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.