Tízezrek követik figyelemmel a pingvin mindennapjait

Több mint 120 ezres internetes rajongótábora van már annak a Déli-sarkról Új-Zélandra tévedt császárpingvinnek, amelyet hamarosan visszaengednek a szabadba.

MNO
2011. 08. 04. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Táncoló talpak című rajzfilm nyomán Happy Feetnek becézett császárpingvin hat héttel ezelőtt érkezett az új-zélandi Peka Peka Beach partszakaszra, és története azóta az egész világot bejárta. Az állat népszerűségén felbuzdulva az egyik helyi televíziós csatorna egy webkamerát helyezett el a wellingtoni állatkertben vendégeskedő pingvin kicsi, jéggel feltöltött lakrészébe. Azóta több mint 120 ezren követik nyomon az interneten az állat mindennapjait, és a népes rajongótábort szemlátomást cseppet sem zavarja, hogy kedvencük nem csinál egyebet napközben, mint eszik, alszik és alkalmanként ide-oda totyog egy kicsit.

A nap történéseit a különböző közösségi oldalakon, a Facebookon és a Twitteren is megvitatják egymással a Happy Feet-rajongó felhasználók. Azt a szakemberek sem tudták megfejteni, hogy került az állat háromezer kilométernél is messzebbre a kolóniájától. A pingvin nem tűrte jól a melegebb éghajlatot és állapota jelentősen leromlott, miután evett a parti homokból, amelyet valószínűleg összetévesztett a hóval. Végül az ország egyik leghíresebb sebésze végzett rajta beavatkozást, miután a pingvint befogták és a wellingtoni állatkertbe szállították. Azóta négy kilót hízott és készen áll arra, hogy megkezdje hazaútját Új-Zéland déli partjaitól.

Rajongótábora valószínűleg több ezer követővel fog gyarapodni szabadon engedése után, mivel a hátára erősített GPS-szerkezet segítségével – amely jövő áprilisig marad fenn – az interneten is nyomon lehet majd őt követni. Ezenkívül egy mikrochipet is beültettek a pingvinbe, amely jelezni fog, ha az állat az ismert déli-sarki kolóniák mellett halad el. Az élő közvetítés népszerűségén felbuzdulva az állatkert azt tervezi, hogy más állatok mindennapjaiba és a náluk végzett orvosi beavatkozásokba is bepillantást enged az internetes közönségnek – mondta Kate Baker, az intézmény szóvivője.

Az állatkertnek egy kampány révén sikerült összegyűjtenie a pingvin ellátásához szükséges 10 ezer dollárt (1,9 millió forint) és további 8 ezret, amelyet a 30 ezer dollárba kerülő hazaútjára fognak fordítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.