Több ezer magyar szavazóbiztost keresnek Erdélyben

Népszámlálási biztosokat toboroz Romániában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek célja, hogy Erdélyben legalább 6-7 ezer magyar nemzetiségű számlálóbiztos gyűjtse az adatokat.

MNO
2011. 08. 03. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára bejelentette, hogy augusztus 1-től elkezdődött a számlálóbiztosok toborzása – közölte szerdán az RMDSZ közleményben.

A jogszabályok szerint a helyi népszámlálási bizottságok toborozzák és választják ki a számlálóbiztosokat, akik elsősorban polgármesteri hivatalokban dolgozó közalkalmazottak, illetve pedagógusok közül kerülnek ki. Abban az esetben, ha az előbbiek nem lesznek elegen, akkor nyugdíjasokat vagy diákokat toboroznak majd.

Kovács Péter hangsúlyozta, hogy az érdeklődőknek a polgármesteri hivatalokban kell jelentkezniük, és tájékoztatott, hogy a www.nepszamlalas.ro honlapon elérhetők azok a román nyelvű űrlapok, amelyeket a jelentkezőknek kitöltve kell leadniuk a polgármesteri hivatalokban, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy valaki számlálóbiztos legyen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a honlapon található űrlapok csak irányadóak, ugyanis elképzelhető, hogy helyi szinten részben módosított változatokat használnak.

A főtitkár a romániai magyar pedagógusok segítségét kérte, hogy jelentkezzenek minél többen számlálóbiztosnak. A romániai magyarság alapvető érdeke ugyanis, hogy a magyarok minél nagyobb számban vállalják nemzeti identitásukat, és ezt kinyilvánítsák a népszámláláson. A számlálóbiztosok napi bruttó 50 lejes (3150 forint) juttatásban részesülnek.

Az RMDSZ célja, hogy Erdélyben legalább 6-7 ezer magyar nemzetiségű számlálóbiztos gyűjtse az adatokat, ami településekre lebontva azt jelenti, hogy minden, magyarok által is lakott településen háromszáz magyar lakosra jusson legalább egy magyar számlálóbiztos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.