Tragédia: a második súlyos buszbaleset néhány napon belül

Néhány napon belül már a második súlyos buszbaleset történt Zimbabwéban, a két szerencsétlenségben összesen legkevesebb 33 ember halt meg – közölte a dél-afrikai ország állami rádiója szerdán.

MNO
2011. 08. 03. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik baleset kedden történt. A minibusz a hivatalos befogadóképességénél kilenccel több embert szállított. A jármű defektet kapott, felborult, s kétszer átfordult saját tengelye körül.

A másik baleset szombaton történt. A 16 férőhelyes kisbuszba 29 ember zsúfolódott be, közülük tizenkilencen életüket vesztették. A balesetet szintén a kerék hibája okozta. Az utasok egy vallási közösséghez tartoztak, és a zimbabwei fővárosból, Hararéból indultak útnak egy templomi találkozóra. Sokan az áldozatok közül egy utcában laktak: két szomszédos család összesen tíz hozzátartozóját vesztette el a balesetben.

Zimbabwében az utak rossz állapota, a gyorshajtás és a járművek túlzsúfoltsága miatt meglehetősen gyakoriak a súlyos közúti buszszerencsétlenségek. Az utóbbi években különösen elterjedtté váltak a helyiek által csak kombiként emlegetett minibuszok, mivel a kormány csökkentette a buszok importálást nehezítő adókat.

Mivel az ország tömegközlekedése összeomlott, főként a gyakran teljesen képzetlen sofőrök által vezetett kombik látják el a helyközi közlekedést.

Tavaly körülbelül 200 ember vesztette életét buszbalesetben a hatóságok adatai szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.