„Vasököllel” fognak lecsapni rájuk

A súlyosan erőszakos terrorcselekmények kezelésében határozottságot követelt a közbiztonsági területet felügyelő legmagasabb rangú kínai kormányzati vezető a Hszincsiang-ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) csütörtökön.

MNO
2011. 08. 04. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell értetni a terror elleni harc „súlyosságát, bonyolultságát és hosszantartó voltát” – hangoztatta Meng Csien-csu (Meng Jianzhu) államtanácsos, egyben a közbiztonsági tárca minisztere egy, a terrorizmus elleni harc témakörében rendezett konferencián. Meng utalt az elmúlt hetek véres hszincsiangi terrorcselekményeire és hangsúlyozta, hogy a terroristák, a szeparatista cselekményeket elkövetők a jövőben is súlyos büntetésre számíthatnak. „Vasököllel” fognak lecsapni rájuk – monda, s még több terrorelhárító erő mobilizálását helyezte kilátásba.

A nagyrészt muszlim ujgurok lakta Hszincsiangról szólva Meng megjegyezte, hogy a térségnek stratégiai szerepe van az ország fejlesztésében, stabilitása hatással van a régió fejlődésére, ahogyan Kína általános stabilitására, biztonságára és egységére.

Az erőszakos terrorizmus melegágyát fel kell számolni az oktatással és a megelőző munkával a falvaknak és a városi közösségeknek azon részeiben, ahol a szélsőségesek tanyát vernek – hangsúlyozta a miniszter.

Az elmúlt hétvégén Kasgárban (Kashgar) többször is késsel támadtak járókelőkre, illetve tüzet okoztak egy étteremben. A támadásoknak legkevesebb 14 halálos áldozatuk és 42 sebesültjük volt. Korábbi jelentésekből az derült ki, hogy hat támadót lelőttek, négyet elfogtak. A hivatalos közlés szerint az erőszakos akciók mögött Pakisztánban kiképzett vallási szélsőségesek álltak.

A hszincsiangi Hotan városban július 18-án a helyi rendőrségre támadt egy fegyveres csoport, megölték az ujgur biztonsági őrt, továbbá három másik embert, s túszokat ejtettek. A rendőrség 14 támadót lelőtt, s az ügyben arra a megállapításra jutott, hogy terrorista csoportok által szervezett támadásról volt szó.

2009 júliusában csaknem 200 halálos áldozattal járó kiterjedt – rombolással, gyújtogatással kísért – etnikai zavargásokra került sor Urumcsiban. 2008-ban Kasgárban merényletet követtek el egy rendőrállomás ellen, aminek 16 rendőr esett áldozatul. A kínai hatóságok ezekben az esetekben is szeparatista szervezetek akcióiként könyvelték el a történteket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.