időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Sikeres a szelektív hulladékgyűjtés

Szeles Sándor
2002.06.26. 23:00

A szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb szabálya, hogy csak jól szabad csinálni – véli Kovács Barna, a győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója az egy éve egész Győrre kiterjesztett gyűjtés tapasztalatai alapján. A programot akár országosan is be lehetne vezetni.

Az erről szóló kormányrendeletben megszüntették a termékdíjat, és bevezették a licencdíjat. Mindkét díj azon vállalkozókat terhelte, illetve terheli, akik olyan anyagot forgalmaznak vagy gyártanak, amelyek révén hulladék keletkezik – például üdítőspalackokat. A termékdíj évente nyolcmilliárd forintot jelentett a költségvetésnek, de ezen összegnek csupán egy részét forgatta vissza a hulladékkezelés problémájának megoldására. A licencdíj viszont egy közhasznú társasághoz kerül, amely ezt az összeget célzottan használja fel. A rendelet ugyanis kimondja, hogy az előbb említett módon keletkező hulladék ötven százalékát újra kell hasznosítani.
Az újrahasznosítást a licencdíjat kezelő Öko Pannon Kht. végzi, s a társaság lesz a kapocs az önkormányzatok, a hulladékot termelő és azt felhasználó felek közt. A német gyakorlatot másoló rendszer jónak ígérkezik, a közhasznú társaság az általa kezelt pénzből pótolja a szelektíven gyűjtött anyagok eladásából származó veszteséget, hogy ösztönözze az önkormányzatokat a bevezetésre. A rendelet 2003-tól lép életbe.
A győri program tavaly ötvenmillió forintos beruházással indult el, éves üzemeltetése tizenegymillió forintba került, és hétmillió forintot termelt meg. Százharminc gyűjtőszigetet helyeztek ki, amelyekben külön gyűjtik a papírt, a fehér és a színes üveget és a műanyag palackokat. Utóbbiak gyűjtésének lehetősége szinte felvillanyozta a lakosságot, a tárolóedények számát meg kellett duplázni a felhalmozódó mennyiség miatt. A lakosság nagy része a felmérések szerint igénybe veszi a gyűjtőedényeket, és örvendetes, hogy a válogatás tisztasága csaknem százszázalékos, vagyis mindent oda dobnak, ahová kell.
A kommunális szolgáltatócég tervezi, hogy kísérlet szintjén fémhulladékgyűjtőket helyez ki, illetve városrészenként zárt, felügyelettel működő hulladéktelepeket létesít, megakadályozva ezzel az illegális szemétlerakást. Az általuk kezelt, száznál több település vezetése felől ráadásul nagy az érdeklődés, így jövőre ezek nagy részén szintén elindul a szelektív gyűjtés.
Németh Zoltán, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke beszámolt lapunknak egy győri fejlesztésről is. Év végén már valószínűleg próbaüzemet tart a félmilliárd forintos beruházással megépülő műanyag-feldolgozó, amelynek kapacitása hazánk műanyaghulladék-termelésének csaknem a felét tudja majd feldolgozni. A tervek szerint fóliát, illetve kis mennyiségben palackokat gyártanak majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.