A Kéményseprő étterem

Gazsó Rita
2002. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hősök tere szomszédságában működött egykoron a Kéményseprő étterem. Egyes nem reprezentatív felmérések azt mutatják, hogy ha ma tíz különböző, negyven év feletti fővárosi polgárt megkérdeznénk, nyolc válaszolná azt, hogy emlékszik a hetvenes évek végéig működő vendéglőre. Idén tavaszig azonban mégis úgy nézett ki, hogy csupán a fővárosiak emlékezetében él majd tovább az egykor nagy hírnek örvendő vendéglátóhely. A Kéményseprő étterem 1858-ban nyitotta meg kapuit, ám sem elnevezésének eredetére, sem első tulajdonosának személyére nem derült fény a ma rendelkezésre álló dokumentumokból. A kezdetben oly gyorsan egymást követő tulajdonosokról csupán neveik maradtak fenn napjainkra. Innen lehet tudni, hogy 1892-től Ébner Ferenc, majd Waltz György, később Bolla Károly vezette az üzletet. Gráf János 1920-ban vette át, ő volt az, akinek kezében igazán felfutott a hely. A három nyelven is kitűnően beszélő, jól képzett vendéglátós szakember Olasz-, Francia- és Németországban, valamint Angliában, Svájcban és Ausztriában sajátította el a szakma alapjait. Az ő idejében élte virágkorát a Kéményseprő, amelynek termeiben és teraszán egyszerre akár nyolcszázötven vendég is elfért. Jelentős nagypolgári vendégkörén kívül a korabeli művészvilág nagyjai is gyakran adtak találkát egymásnak itt évtizedeken keresztül. A Kéményseprőt már egy 1900-as lap is úgy ajánlotta a vendégek figyelmébe, „ott, ahol esténként a városligeti művészvilág bohém népsége szokott zajongani, ünnepnapokon pedig a szomszéd Teréz- és Erzsébetváros lakossága mulat hangosan a katonazene harsogása mellett”. A múlt század ötvenes éveiben egy ideig a közeli kitűnő Gundel étterem tulajdonosának kezében is üzemelt a Kéményseprő. A vendéglő az ötvenes évek végéig a polgári réteg igényeit volt hivatott kielégíteni, rövidesen azonban áraival párhuzamosan színvonala is jelentősen visszaesett. A kerthelyiséges, meglehetősen olcsó mulatóhely újdonsült látogatóit ez azonban cseppet sem zavarta, népszerűbb volt, mint valaha. A Pikoló világos című filmben néhány jelenet erejéig feltűnő vendéglátóhely olyan felkapott volt ugyanis ekkoriban, hogy bejárata előtt gyakran hosszú sorok kígyóztak belépésre várakozva. A Kéményseprőt a hetvenes évek végén számolták fel, telkén 1990-ben épült meg a mai Liget Szálló. A szállót üzemeltető cég ekkoriban úgy vélte, nincs szükség az egykor szebb napokat látott étterem újraindítására. Időközben azonban változott a koncepció, eleinte egy kisebb, majd másfél éve a mai nagyságának megfelelő helyen kezdte meg működését a szálló étterme. A Kéményseprő vendéglő feltámasztásának ideája azonban csak a közelmúltban született meg. Idén tavasszal, némileg külsőben és választékban is megújulva, a régi – tehát a száz évvel ezelőtti – vendéglő hangulatát visszaidézve nyitott meg a Kéményseprő étterem, azzal a nem titkolt céllal, hogy külföldi szállóvendégei mellett a fővárosiakat is megnyerje vendégei sorába. Tavasztól késő őszig üzemelő – kockás abroszos, lugasos – teraszuk és természetesen élő zene idézi leginkább a valamikori „Kéményseprős” hangulatot. A hazai vendégeket az első osztályú árak közé csempészett olcsóbb ételekkel és italokkal és különböző akciókkal igyekeznek visszacsábítani az étterem üzemeltetői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.