Szászt nem védi a Köztársasági Őrezred

A Köztársasági Őrezred nem védi Szász Károlyt és családját, bár a törvény szerint ez indokolt lenne – védelemre akkor kerülhet sor, ha a kormány erre utasítást ad. Tegnap hallgatták ki a BRFK életvédelmi osztályának munkatársai Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Az írásszakértői vélemény eredménye két hét múlva várható, addig a levél továbbításának módját és indítékát vizsgálják a nyomozók.

Munkatársainktól
2003. 08. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Őrezred törvény szerinti feladata a Magyar Köztársaság érdekei szempontjából különösen fontos személyek életének védelme és a kijelölt létesítmények őrzése. Állandó védelmet kell biztosítani a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter részére. Az őrezrednek ugyanakkor ideiglenes védelmet kell biztosítani azoknak a személyeknek, akiknek a kormány az ideiglenes védelmét elrendelte, akiket az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenységük, személyük vagy közvetlen családtagjaik ellen irányuló erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg, illetve, akiknek védelme egyéb okból indokolt.
Bár Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének őrezred általi ideiglenes védelme indokolható lenne, úgy tudjuk, hogy Salgó László főkapitány intézkedése nyomán a BRFK és az ORFK területileg illetékes szervei látják el a felügyeleti vezető és családja védelmét.
Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese kérdésünkre, hogy miért a rendőrség, nem pedig a Köztársasági Őrezred látja el védelmüket, elmondta: a korábban Szász bántalmazása miatt indított nyomozás gazdája a BRFK, így ők szervezik meg az elnöknek és családtagjainak védelmét is. Tegnap hallgatták ki a BRFK életvédelmi osztályának munkatársai Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Bodnár Zsolt ezredes, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője úgy tájékoztatott, hogy a vizsgálat és a kihallgatás során eddig nem jutottak olyan információhoz, amelynek alapján összefüggés lenne a korábbi megveretés és a veszélyes fenyegetés között. Az írásszakértői vélemény eredménye két hét múlva várható, addig a levél továbbításának módját és indítékát vizsgálják a nyomozók.
Súlyos kifogásokat fogalmazott meg a PSZÁF a tőkepiaci törvény tavaly év végi módosítása előtt, amely a befektetési vállalkozások ügyfélszámla utalásait érintette – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint a szervezet nehezményezte, hogy a jogalkotó úgy kívánja a brókerek számára új tevékenység végzését – amely az ügyfélszámla vezetésével kapcsolatos pénzforgalmi szolgáltatás – lehetővé tenni, hogy nem gondolta végig ennek következményeit. A törvény módosítása alkalmas lehet – a PSZÁF szerint – a pénzmosási szabályok megkerülésére és az adózási, illetőleg a bírósági végrehajtási ügyekkel kapcsolatban is problémákat vet fel. Olyan tevékenységet engedélyez a befektetési vállalkozások számára, amelyet csak a jóval tőkeerősebb hitelintézeti terület végezhet – érvelt a szervezet. Információink szerint a kormány elfogadta azokat a brókerházaktól érkező – némely esetekben hamis versenyhátrányra hivatkozó – érveket, amelyek azért nem helytállók a felügyelet szerint, mert a befektetési vállalkozások semmiféle versenyhátrányban nincsenek, mert ők nem a pénzforgalmi számlát, hanem speciális nyilvántartást vezettek, amit formailag lehet csak számlának nevezni. A törvénymódosítás alapján született meg az annak végrehajtását biztosító kormányrendelet, amely lehetővé tette, hogy a brókercégek ne csupán a nekik megbízást adó ügyfél hitelintézeténél vezetett bankszámlájára utaljanak pénzt.
A K&H Equities Rt. augusztus 8-i hatállyal megszüntette Zimonyi Mariann back office vezető mint ügyvezető, üzletág-irányító és Tóth Róbert üzletág-irányító, üzletkötő munkaviszonyát – közölte a brókercég. A vezérigazgatótól a fiókvezetőn át az egyszerű adminisztrátorig éveken keresztül legalább 10-12 ember segítette a sikkasztással és pénzmosással is gyanúsítható Kulcsár Attilát – olvasható a Figyelőben. A lap azt állítja: a bróker – miután felfüggesztették a munkavégzés alól – a K&H Equities felügyelőbizottsági elnöke, Orosz András segítségével még bejutott a K&H Medicina Egészségpénztár irodáiba, hogy az utolsó pillanatban a bank gépein hamis ügyfélkimutatásokat gyártson, leveleket írjon és dolgozzon. A Figyelő szerint Rejtő E. Tibor, a pénzintézet lemondott vezérigazgatója részletesen ismerte Kulcsár üzleti tranzakcióit, sőt több esetben maga is kezdeményezője volt ezeknek.
Azt állítja a K&H Equities két ügyfele, hogy a brókerház az általa is elismert követelést a PSZÁF határozatára hivatkozva csak akkor fizeti ki, ha minden más igényükről lemondanak. Muskovszky Gábor ügyvéd szerint mindez elfogadhatatlan az ügyfelei számára. Közölte: a PSZÁF-nek ez a magatartása bizonyos elemeiben zsaroló jelleget mutat, és felveti a felügyelet kártérítési felelősségének kérdését is.
***
Erőpolitika
1994. május 24.: Három fiatalember törni-zúzni kezdett az Új Demokrata című lap szerkesztőségében.
1996. október 3.: Az MDF XI. kerületi szervezetének irodáját lőtték be – feltehetően csúzliból – két csapágygolyóval.
1998. március 12.: Az FKGP Belgrád rakparti székháza előtt találtak robbanószerkezetet egy nejlonzacskóban. A szakemberek a pokolgépet hatástalanították.
1998. március 16.: A Torgyán József házánál történt detonáció megrongálta a politikus lakását és ügyvédi irodáját. A társasházban hat család lakott, személyi sérülés nem történt.
1998. május 1.: Kevéssel éjfél előtt Szájer József fideszes képviselő lakása előtt robbant pokolgép. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár több millió forintos volt. A szerkezetet a hetven ember által lakott társasház lépcsőházában hozták működésbe.
1998. május 24.: Az MDF XXII. kerületi párthelyisége előtt robbanás történt, aminek következtében két személy könnyebben megsérült.
1998. június 15.: Hajnalban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt robbantottak. Az egy kilogrammnyi robbanóanyag nem sebesített meg senkit.
2002. február 12.: A főváros XIII. kerületében az esti órákban Oláh Jánost, a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltjét ajánlószelvények átadása miatt hívták le ismeretlenek. Ajánlószelvényt nem kapott, helyette két férfi baseballütővel megtámadta, és súlyosan bántalmazta.
2002. március 13.: Kiskunhalason megverték az MDF szanki elnökét.
2002. március 14.: Templomból hazafelé jövet brutálisan bántalmazták Ehmann János bicskei MDF-es aktivistát. Ehmann állítása szerint a támadó kocsija színben és típusban is megegyezett a helyi képviselő-testület egyik MSZP-s tagjának autójával.
2002 júliusa: A kapolcsi fesztiválon Loppert Dániel árulónak nevezte Medgyessy Péter miniszterelnököt. Ezt követően Loppertet első fokon rendzavarás vétsége miatt elmarasztalta a bíróság, másodfokon azonban megszüntették ellene az eljárást.
2002 decembere: A rendőrség elkobozta egy személytől a Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök közös, december 1-jei ünneplése ellen tiltakozó tüntetést propagáló, sokszorosításra szánt szórólapját. A tiltakozást azért szervezték, mert a két kormányfő az Erdély Romániához csatolását kimondó gyulafehérvári határozat emlékére koccintott egymással.
2003 februárja: A rendőrség házkutatást tartott a Civilek a Békéért demonstrációján részt vevő egyik tüntetőnél, akinek transzparensén – Medgyessy Péter politikai pályafutását illusztrálandó – az amerikai és az európai uniós zászlók mellett a sarló-kalapács és vörös csillag is megjelent. Barna Tibor ellen az ügyész vádat emelt, aminek a bíróság nem adott helyt.
2003 februárja: A Váci Városi Bíróság helybenhagyta a helyi rendőrkapitányság határozatát, amelyben 40-40 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek két tüntetőt, mivel szeptemberben az önkormányzati választási kampány miatt a városba látogató Medgyessy Péter ellen több száz társukkal együtt demonstráltak. Végül mentesültek a bírság alól.
2003. március 20.: Magukat a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak kiadó személyek tájékoztatták a Sajtóklubnak helyet adó Szent László Televízió producerét, hogy információik szerint kézigránátot készülnek dobni a stúdióra, ha tovább sugározzák a műsort. A televízió erre hivatkozva felmondta a szerződést a Sajtóklubbal.
2003. június 16.: Ismeretlen elkövetők megtámadták Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
2003. augusztus 11.: Szász Károlyt és családját levélben életveszélyesen megfenyegették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.