Románia elutasítja az autonómiát

Alkotmányellenesnek tartja Románia legfelső védelmi tanácsa a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet. A tegnap Ion Iliescu államfő irányításával ülésező testület azonban nem készül fellépni a Székely Nemzeti Tanács és annak autonómiastatútuma ellen.

2004. 01. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia legbefolyásosabb fóruma, a legfelső védelmi tanács (CSAT) is elvetette a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. A nemzetbiztonság szavatolásához szükséges intézkedések összehangolásáért felelős – Ion Iliescu román államfő által irányított – testület tegnapi ülésén úgy határozott, hogy a leghatározottabban elutasítja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a múlt hét végén elfogadott autonómiatervezetet. A legfőbb romániai közjogi méltóságok – az államfő, a miniszterelnök, a titkosszolgálatok igazgatói, a belügyi és a védelmi tárca vezetői – alkotta védelmi tanács alkotmányellenesnek tartja az autonómiastatútumot, tagjai pedig úgy vélik: a nemzeti kisebbségek jogainak szavatolását nem szabad összetéveszteni az etnikai alapú autonómiatörekvésekkel. „Egy dolog a nemzeti kisebbségek jogainak szavatolása, a területi autonómia alkotmányos alapú fejlesztése, és teljesen más ez a kezdeményezés, amely az etnikai alapú autonómia megvalósítását célozza. Mindez ellenkezik a demokrácia elveivel, és homlokegyenest ellentmond az általános európai normáknak” – nyilatkozta a CSAT tegnapi ülése után Ion Iliescu.
*
A román államfő közölte: a Székely Nemzeti Tanács képviselőinek állampolgári joguk benyújtani a parlamenthez a tervezetet, ám szerinte a gyakorlatban lehetetlen lesz elfogadtatni a statútumot.
Csapó I. József, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kérdésünkre leszögezte: mélységesen tévednek, akik antidemokratikusnak és az európai normákkal ellentétesnek nevezik a testület autonómiatervezetét. A statútum – amelyet az SZNT által felkért RMDSZ-es honatyák februárban terjesztenek a román parlament elé – kidolgozói az EBESZ és az Európa Tanács ajánlásait és dokumentumait vették alapul a tervezet elkészítésekor, és véleményük szerint megegyezik azokkal a dokumentumokkal, amelyek az Európai Unió államaiban szavatolják az autonóm közösségek önrendelkezését.
Lapunk megkérdezte a védelmi tanács által alkotmányellenesnek nevezett autonómiatervezetről a román alkotmánybíróság egyetlen magyar nemzetiségű tagját is. Kozsokár Gábor elmondta, alkotmányjogászként nem fejtheti ki álláspontját az ügyben, mivel még nem tanulmányozta az SZNT tervezetét, ám magánvéleménye szerint egyetlen törvénytervezetet sem lehet alkotmányellenesnek nevezni.
A Székelyföld területi autonómiáját célzó javaslatok heves ellenkezést váltottak ki a napokban román politikai és kormánykörökből, amelyek egyaránt az állam egységét aláásó szervezkedésnek minősítették a tanács létrejöttét és annak autonómiastatútumát. Ioan Rus közigazgatási és belügyminiszter a napokban leszögezte: Romániában csak olyan jellegű intézményeket lehet elismerni, amelyeket az ország alkotmánya rögzít, míg Mircea Geoana külügyminiszter egyenesen agresszívnak nevezte az SZNT autonómiatervezetét, mivel az szerinte ellentétben áll az európai szellemmel. Adrian Caunean Vlad kormánypárti képviselő, a Szociáldemokrata Párt Kovászna megyei elnöke már továbbment: szerinte az etnikai alapú autonómia kezdeményezői – akik saját kormányt, elnököt, rendőrséget és parlamentet akarnak – próbálkozzanak egy kicsit nyugatabbra, és követeljenek Magyarországon területeket maguknak.
Ennél már jóval tovább ment a Nagy-Románia Párt (PRM) egyik honatyája, aki közvetlenül a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusának munkatársait vádolta meg azzal, hogy hozzájárulnak az „erdélyi interetnikus feszültségek gerjesztéséhez”, mivel információi szerint „közvetlen összeköttetésben állnak” az SZNT képviselőivel. Dan Brudascu Kolozs megyei parlamenti képviselő tegnap nyilatkozatban követelte a román kormányfőtől, hogy azonnali hatállyal rendelje el a kincsesvárosi magyar főkonzulátus bezárását, a diplomáciai képviselet munkatársait pedig 72 órán belül nyilvánítsák nemkívánatos személynek Romániában. Megjegyzendő, hogy a kolozsvári magyar főkonzulátust „államellenes cselekedetek” miatt a 80-as években Nicolae Ceausescu román exdiktátor rendeletére zárták be, személyzete pedig 48 óra alatt volt kénytelen elhagyni az ország területét.
***
Markó bírál.
Nagy politikai baklövés, hogy a székelyföldi autonómiatervezet ügyét Romániában a legfelsőbb védelmi tanács napirendjére tűzték – mondta szerdán Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki ugyanakkor hibásnak tartja az autonómia kezdeményezőinek lépését is. Akik egy választási évben autonómiatervezetet akarnak benyújtani a román parlamentben, azok vagy rossz politikusok, vagy pedig rosszhiszeműek, és feszültséget akarnak kelteni a román–magyar viszonyban – mondta Markó Béla. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.