Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nehéz magyar sors román mundérban

Az uniós csatlakozás tervezett időpontjáig, 2007-ig kívánják megvalósítani Romániában a haderőreformot. Ekkorra szüntetnék meg a kötelező sorkatonai szolgálatot is, amelynek leginkább azok az erdélyi magyar fiatalok örülnének, akiket román nyelvismeretük hiánya miatt megkülönböztetnek a seregben.

2004. 03. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli jelenségként tálalta nemrég a bukaresti média, hogy a román hadseregben a magyar fiatalok nem értik a vezényszavakat, mivel nem beszélik az állam nyelvét. A szenzációhajhász újságírók a nyelvi nehézségek alapján burkoltan már-már arra következtettek, hogy a románul nem beszélő újoncok hazafias kötelességüknek is nehezen tesznek eleget. A legnagyobb felhajtást a regruták március 13-i eskületételén csapták a tévéstábok, amikor a védelmi és a belügyminisztérium kötelékeiben összesen 15 ezer fiatal fogadott hűséget hazájának. A 300 sorkatona kiképzését, valamint őrző-védő szolgálatot biztosító nagyszebeni csendőrlaktanyában például arra ösztökélték a székely legényeket, mondják fel újra, a kamerába az eskü román nyelvű szövegét. Aznap az országos tévécsatornák híradásai a magyar bakák nyelvi tökéletlenségeivel voltak tele. A közel százezer sorkatonából álló román hadseregnél – beleértve a belügyhöz tartozó alakulatokat – 2007-re tervezik a haderőreform szakaszos megvalósítását. Az erőltetett menetben – amelyben valamennyi román katona a márciustól bevezetett új, amerikai modorú díszlépésben masírozik – jövőre a légierőnél és a tengerészetnél, 2007-re pedig a szárazföldi erőknél mondanának le teljesen a sorkatonákról. Ugyancsak Románia tervezett EU-csatlakozásának időpontjára tervezik a tűzoltóság, a csendőrség és a határőrség hivatásos állománnyá történő alakítását.
Addig azonban jó néhány generáció kényszerül arra, hogy egy évet lehúzzon a hadsereg kötelékeiben. „Ugyan, hogy tanultam volna meg románul, amikor a faluban még a két rendőr is magyarul beszél?” – teszi fel a kérdést Both Ervin Attila, aki a székelyföldi színmagyar Csíkkarcfalváról rukkolt be a nagyszebeni csendőrséghez. Hasonló „bakancsban” jár a gyergyóújfalvi Páll Botond is. A napi nyolcórás kiképzést, a kis élelmiszeradagot, a tisztek katonás szigorúságát még könynyen viseli, ám elismeri: bakasorsa jobbra fordulna, ha megtanulna románul. „A faluban nem élnek románok, az iskolában pedig nem veszik komolyan a román nyelv oktatását. Nem csoda hát, ha gyakorlat híján azt is elfelejti a gyerek, amit megtanul” – indokolja katonaköteles fia nyelvi hiányosságait Páll Botondné, aki férjével több mint 200 kilométert autózott csemetéje szebeni esküjére. Ugyanis 14 évvel a romániai rendszerváltás után a román hadseregben ma sem igazán törődnek azzal, hogy lakóhelyéhez minél közelebb töltse le katonai szolgálatát a fiatal. Így kerülnek szép számmal partiumi és erdélyi magyar legények Fekete-tenger-parti vagy olténiai alakulatokhoz. A székely közlegények olyan esetről is beszámolnak, amikor az ugyancsak sorkatonai szolgálatukat töltő szakaszvezetők vagy a tiszthelyettesek gúnyt űznek belőlük, sőt államellenes cselekedetként fogják fel, hogy nem tanultak meg románul. Costel Dogaru őrnagy, a nagyszebeni csendőralakulat parancsnoka beismeri, hiányos román nyelvtudásuk ellenére szorgalomban és lelkiismeretességben a magyar nemzetiségű katonák sokszor román bajtársaikon is túltesznek. „Állítom, valamennyi magyar közlegénynek sikerült alkalmazkodnia a laktanyakörülményekhez, és nem éri őket diszkrimináció amiatt, hogy nem beszélnek románul” – nyilatkozta kérdésünkre a csendőrparancsnok.
A védelmi és a belügyi tárca szakértői hamarosan a román parlament elé terjesztik a sorkatonai szolgálatot szabályozó törvény tervezetét. Néhány héttel ezelőtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője terjesztette elő a csendőrség jogállásáról szóló törvény módosítására vonatkozó indítványát. Márton Árpád azt javasolja, hogy a belügyi alakulatoknál 2007-ig számolják fel a sorköteles állományt, amelyben azután hivatásos katonák szolgálnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.