A lisztérzékenység csak komoly diétával tartható féken, így nem mindegy, hogy a betegségben szenvedők mit esznek. A magyar piacon egy holland „gyökerekből” merítő cég néhány éve állt rá a gluténmentes kukoricatészta gyártására. Az Eritri holland–magyar kft. ügyvezető igazgatója, Klim Tamás ekképpen emlékszik vissza cégük első éveire: eleinte bérmunkából éltek, s próbáltak hozzá további megbízásokat szerezni. Klim később visszautazott Hollandiába, s felkereste az egyik legjobb nevű gyárat, ahol megtekintette a termelést. Itt feltűnt neki egy termék, amely Magyarországon még nem, vagy csak alig volt ismert. Ez volt a kukoricatészta, amely gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A cégvezető kiemelte: a hollandok szakmai nagyszerűsége abban mutatkozott meg, hogy a terméket teljes egészében kukoricából készítették. Ez a tészta számos előnyt hordoz magában. Egyfelől a betegek nyugodtan fogyaszthatják, ráadásul a termékben adalékanyagok sincsenek, másfelől alapanyaga, a kukorica miatt kedvező áron állítható elő és értékesíthető.
Az ügyvezető folytatta: ezt követően az élelmiszert kísérleti formában kezdték el gyártani Magyarországon, a prés beállítása négy-öt hónapig tartott. A vállalkozás által gyártott gluténmentes termék sikerének kezdete onnét számítható, mikor a tésztát a Tesco saját márkás termékként kezdte forgalmazni. Ezután bérmunkáikat visszamondták, s ráálltak saját termékek gyártására. A napokban pedig forgalmazási szerződést kötöttek a Magorral, s előrehaladott tárgyalásokat folytatnak gyógytermék-forgalmazó hálózatokkal. Jelenleg ugyan még készítenek hagyományos, hattojásos tésztát is, de végső céljuk a gluténmentes termékek gyártására való specializálódás.
A technológiai sor betartását a cégnél szigorú szabályok határozzák meg. Amikor a lisztből készült termék után kukoricásat gyártanak, külön előírás szabályozza, hogy a gyártósoron a termékek ne érintkezzenek, sőt még a lisztpor se kerülhessen a gluténmentes termék közelébe. Ez ugyan lassítja és nehezíti a gyártási technológiát, ám elengedhetetlen – teszi hozzá a cégvezető, majd folytatja: amennyiben újabb megrendeléseket kapnának, bővítenék az üzemet, s újabb géptermet is kialakítanának. Terveik megvalósításához a Széchenyi-tervre benyújtottak pályázatot, ám mire pénzt kaphattak volna elképzelésükhöz, a pályázati rendszert elapasztották. Klim ezt rendkívüli módon sajnálja, hiszen a legjobb támogatási formának tartja, ha az állam a magántőkéhez nyújt támogatást. Most uniós támogatásokra pályáznak.
Az ügyvezető úgy látja, amenynyiben a kukoricaliszttel készült termékükre évi 100 tonnás megrendelésük lesz, abból már kiválóan megélnek. Ugyanakkor panaszra nincs okuk, hiszen az első évet még veszteséggel zárták, ám az eltelt három esztendőben növekvő bevételt és profitot realizáltak. A cég filozófiája az, hogy a fogyasztók számára a kiváló minőséget megfizethető, sőt alacsony áron biztosítsák.
***
egyre több a lisztérzékeny.
Régóta ismert betegség a lisztérzékenység, ám a baj okozóját, a glutént csak néhány évtizede ismerjük. E betegségben szenvedők száma évről évre emelkedik. A lisztérzékenységnek két fajtája létezik: a búzalisztet tartalmazó élelmiszerek által okozott táplálékallergiás betegség, valamint a cöliákia – mint a gabonafélék egyik alkotóeleme –, a glutén nevű fehérje iránti érzékenység. A glutén egyes betegek bélrendszerében a gyulladáshoz, az allergiához nagyon hasonló tüneteket okoz.

25 éve veszett nyoma, de még mindig keresik ezt a magyar férfit