Üvegházi „csemegék”

Hanthy Kinga
2004. 04. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malária vagy DDT? Ezt a kérdést kell mérlegelni a trópusi világ kilencven országában, ahol két és fél milliárd embert veszélyeztet a szúnyogok által terjesztett kór. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szeretné elérni, hogy 2007-re az egész földön tiltsák be a DDT-t, ehhez azonban szükség lenne a fejletlen országok számára is megfizethető, hatékony helyettesítő szerre. A kipróbált vegyületek közül ugyanis kizárólag a DDT nem bomlik el a nagy melegben. A döntés nehéz, ha meggondoljuk, hogy a DDT-vel végzett szúnyogirtás nyomán a hatvanas években Indiában hetvenötmillióról százezerre csökkent a maláriás megbetegedések száma. Egyébként a szúnyogok családjába tartozó mintegy 2500 faj terjeszt betegségeket, a sárgaláztól az arbovírusokig. A WWF szakértői ugyan széles körben ajánlják védekezésként az alternatív megoldásokat, ezek azonban eddig nem hozták meg a kívánt eredményt.
Afrika és Dél-Amerika is a DDT mellett döntött, a nemzetközi kereskedelem révén azonban Európának is jut a szermaradékból a trópusi gyümölcsök, a nyers kávé, a kakaóbab vagy a Kínából érkező amerikaimogyoró közvetítésével. Az emberi zsírszövet raktározza a mérget a legjobban. E tekintetben Costa Rica és a Kongói Demokratikus Köztársaság (volt Zaire) tartja a világcsúcsot. Az 1980-as években ott az emberi zsírszövetminták 60 ppm (mg/kg) koncentrációban tartalmaztak DDT-t, ami már tíz fölött is ijesztő.
Az Amerikai Egyesült Államok és Európa területén harminc éve betiltott DDT gyártását a vegyipari cégek a fejlődő országokba, Brazíliába, Mexikóba, Indiába telepítették át, ugyanakkor Kína, az egyik legfőbb gyártó csak egyes növénykultúrákra korlátozta a DDT használatát. A kilencvenes évek közepén még tetemes mennyiségű rákkeltő dieldrint és aldrint használtak Ugandában, Pakisztánban, Nepálban. A legutóbbi felmérések szerint Marokkónak és Szudánnak vannak a legnagyobb peszticidkészletei. E hatóanyagok kétharmada kormányzati segélyek formájában érkezik az iparilag fejlett országokból. Az adományok persze nincsenek összhangban a szükséglettel: Szudánba 1992-ben több metil-bromid érkezett (éppen napjainkban tiltják be világszerte az ózonrétegben végzett rombolása miatt), mint amennyit a következő tíz évben fel tudott volna használni. Hétezer tonnára becsülik a harmadik világban felhalmozódott vegyianyag-készleteket! A már Szudánban is betiltott peszticidek lerakóhelye csupán ötszáz méterre van a gezirai csatornától és másfél kilométerre a Kék-Nílustól.
Élelmiszereink minőségét meghatározza a tisztaságuk, azaz a permetezőszer-maradványok, az adalékanyagok hiánya, valamint az életfontosságú hatóanyagok jelenléte – magyarázza Benda Judit gyógyszerész, a biotáplálkozás egyik propagátora. A modern mezőgazdaság és élelmiszeripar számára meglehetősen lényegtelen szempontok ezek. Korunkban elsősorban a termelő, a kereskedő és a feldolgozó érdekei diktálnak a mezőgazdaságnak. A termékeknek alkalmasaknak kell lenniük a gépi betakarításra, konzervipari feldolgozásra, mélyhűtésre, ki kell bírniuk a hosszú szállítást, és végül meg kell felelniük az EU előírásainak a méretet és a színt illetően. A biotermékeket vásárlók túlnyomó többsége viszont éppen a szintetikus növényvédő szerek elhagyását tartja a legfontosabbnak. Míg a biotermékek 87–97 százalékában nincs mérhető permetezőszer-maradvány, addig a konvencionálisan termelt termékek 49–68 százalékáról mondható el ugyanez. Ugyanakkor a biotermékek egy kis részében előforduló permetezőszer-mennyiség szinte soha nem lépi túl az engedélyezett legmagasabb értéket. A tej a szerves klórvegyületek maradványait mindkét termelési módnál megközelítőleg azonos mértékben tartalmazza. A bécsi Landwirtschaftlich-chemischen Bundesanstalt vizsgálatai kimutatták, hogy például a búza a szennyezett, rossz minőségű talajból tízszer annyi kadmiumot vesz fel, mint egy jó minőségű, humuszban gazdag talajból, miközben a talaj kadmiumtartalma mindkét esetben megegyezik. A növények ugyanis így próbálják pótolni a hiányzó tápanyagkínálatot. Ha azonban lehetőségük nyílik a mérgek helyettesítésére valódi tápanyagokkal, a káros anyagokat leadják. Tehát az intenzív mezőgazdaság által kizsákmányolt talaj jelentősen hozzájárul a növények környezetből származó méregtartalmának növekedéséhez.
Élesen jelentkezik ez a probléma az üvegházi kultúráknál. Ausztrál kutatók a saláta és a hagyma környezetből származó méregtartalmát vizsgálták szabadföldi, illetve üvegházi kultúráknál. Mindkét esetben a kereskedelemben kapható, mérgező nyomelemekkel szennyezett szennyvíziszappal trágyáztak. A salátafejek és a hagyma analitikai vizsgálata azt mutatta, hogy a kadmium, a réz, a mangán, a nikkel, az ólom és a cink mennyisége az üvegházi növények esetében megugrott. A jelenség magyarázata még nem tisztázott, de annyi bizonyos, hogy az üvegházi zöldségek esetében nagyobb mennyiségű környezeti méreggel kell számolni.
A hatvanas években a mezőgazdaság intenzíven kezdte alkalmazni az agrokemikáliákat, az állatok pedig terméketlenséggel reagáltak a takarmányra még azokban az esetekben is, amikor a talajt szakszerűen trágyázták. Többéves osztrák, holland és német kutatások eredményeként bebizonyosodott, hogy a csökkent tejelés és a váratlanul fellépő sterilitás a kemikáliák alkalmazására vezethető vissza. A bikák spermáinak mozgékonyságát vizsgálva egyértelmű különbségek mutatkoznak az istálló-, illetve a műtrágyával trágyázott legelőkön élő állatoknál. Ez a baj távolabbra mutat. Évek óta tudjuk, hogy a férfiak egyre rosszabb állapotban vannak, mondta a múltkoriban a neves magyar genetikus, de most már a nőknél is mind gyakoribb a korai, harmincas éveikben bekövetkező menopauza. Bár a jelenség több okra vezethető vissza, a táplálék kiemelkedő jelentőségéhez nem fér kétség. Egy 1994-es dán vizsgálat meglepő eredménnyel szolgált: huszonnyolc dán biogazdát vizsgálva megállapították, hogy spermaszámuk a duplája a dán átlagnépességének. Még egy ehhez kapcsolódó adat: Németországban ma minden ötödik házaspár akaratán kívül gyermektelen.
A kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy a rákkeltő környezeti mérgek esetében nincs ártalmatlan mennyiség, mondja Benda Judit. Az adalékanyagokból naponta rendkívül kis mennyiségeket fogyasztunk el évtizedeken keresztül – de a szervezetünk „emlékszik” az elfogyasztott mérgekre. A rák az egész emberiség számára a legveszélyesebb betegség. A pestist, a kolerát, a himlőt és a leprát sem csodaszer segítségével győzte le az emberiség, hanem céltudatos megelőzéssel, az okok megszüntetésével. Azaz a rákot sem a gyógyszeripar valamelyik csodaszerének segítségével fogjuk tudni legyőzni, hanem megelőzéssel: tiszta levegővel, méregmaradványoktól mentes élelmiszerekkel, valamint egészséges élet- és munkakörülményekkel, vélekedik a gyógyszerész.
Végezetül vizsgáljuk meg, mit is jelent a bűvös szó: egészségügyi határérték. Azt a kockázatot, amelyre az orvosok és a statisztikusok azt mondják: egymillió emberből egy, a legérzékenyebb pusztulhat el miatta. A mennyiséget átlagos testsúlyú ember átlagos fogyasztással és átlagos idő alatt venné magához. Csakhogy az átlagos ember fiktív személy. Egyes, a biogazdálkodást szorgalmazó szakemberek szerint viszont az élelmiszereinkben található adalékanyagok egymás hatását felerősítik. Még az ártalmatlannak vélt adalékanyagok is rendelkeznek a káros hatásokat felerősítő tulajdonsággal. Ugyanakkor az adalékanyagok a táplálékban található egyéb környezeti mérgekkel is erőteljesen egymásra hatnak, így a nehézfémekkel és a permetezőszer-maradványokkal, illetve az ipar által a környezetbe juttatott és a táplálékba kerülő mérgekkel.
Néhány hét múlva uniós tagok leszünk, a jogharmonizációs munka azonban már a végéhez közeledik. Sohár Pálné, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője szerint ma már nálunk is egyértelműen az EU-előírások érvényesek, ami nem jelenti azt, hogy ne maradtak volna a listán rizikót jelentő méreganyagok. Bár az összehasonlító munka során kiderült, hogy eddig sem voltunk messze Európától, mert volt, ahol mi, volt, ahol az eddigi tagországok bizonyultak szigorúbbnak, a különbség máshol, a kultúránkban van. Európában nem értik, hogyan lehet tévedésből meginni a permetszert, és azt sem hiszik el, hogy erős, még a bőrön át is felszívódó mérgeket képes valaki védőfelszerelés nélkül használni.
Vége

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.