időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Megbénult a brit légi forgalom

Grimm Balázs
2004.06.30. 23:00

Összeomlott a nagyobb brit reptereket kiszolgáló légiirányító-központ számítógépes rendszere, emiatt órákra lebénult a légi közlekedés tegnap Nagy-Britanniában. A hibát gyorsan kijavították, ám a műszaki gond hatását még órákig szenvedték a szigetország nagyobb légikikötői, ahol egy ideig sem fogadni, sem indítani nem tudták a járatokat. A leállásnak Magyarországon is érezni lehetett a hatását: néhány gép késve indult és érkezett Ferihegyre.

Karbantartási munkálatok elvégzése után összeomlott a nagyobb brit reptereket kiszolgáló West Drayton-i légiirányító-központ számítógépes rendszere, emiatt egy időre leállt, később pedig akadozott tegnap a légi közlekedés a szigetországban. A szakemberek reggel hat órakor akarták újraindítani a gépeket, de nem történt semmi. A hiba láncreakciószerűen komoly kieséseket okozott a dél-angliai Swanwickban, a közelmúltban hatalmas összegért felépített légiirányító-központban is, ennek hatásaként a nagyobb légikikötőkben, így például Birminghamben, Manchesterben, Newcastle-ben és a legnagyobb londoni, egyben európai reptéren, a Heathrow-n megállt az élet. Azt nem lehet pontosan tudni, hány járat nem indult útnak, utóbbi helyen – a gépek átmeneti felszállási tilalma miatt – a brit British Airways légitársaságnak például húsz járatát kellett törölnie, miközben 14 rövid és egy hosszú távra induló repülőgépe csak késve tudott elindulni – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Piskóti Attila, a társaság magyarországi kirendeltségének szóvivője. A számítógépes hibát alig egy óra múlva kijavították a szakemberek, a kimaradás azonban még délután is éreztette a hatását világszerte.Késtek a Malév-gépek. A brit számítógépes rendszer lefagyását a Malév szigetországba induló és onnan érkező járatai egy-két órás késésekkel úszták meg – nyilatkozta lapunknak Hegedűs Ádám, a társaság sajtóreferense. Elmondta: a délelőtt 9.55-re kiírt, Heathrow-ba tartó 610-es járat 10.19-kor indult el, az ugyanonnan felszálló 617-es 10.45 helyett 12.30-ra érkezett meg Ferihegyre. A Stanstedben útnak indult 613-as járat épp egy órát késett, 13.05-kor jött meg, míg legtöbbet
a 623-ason Dublinból Budapestre utazók vártak: az ő gépük a tervezettnél két órával később, 13.30-kor szállt le. (G. B.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.