A vörös bestia

Sokasodnak a bajok a Magyarország egyik emblémájának számító fűszerpaprikánál. Nem gondoskodtunk megfelelően a hazai őrlemény reklámjáról, így könnyen tömegáruvá válhat ez a jelentős hungarikum.

Nánási Tamás
2004. 07. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végy egy evőkanál paprikaőrleményt, melyet vastagon szórj rá a kenyér sarkára, s kétfalatnyi idő után máris átszellemül az ember fizikuma és szelleme – idéz egy korabeli receptet Berta Zoltán fajszi–kalocsai gazdálkodó a felfrissülésre. – Édesapám is így tett: kétujjnyi paprikát rakott a serclire. Nem kellett neki se kávé, se tea, csak a vért pezsdítő magyar fűszerpaprika.
Kolumbusz hajóján nem csak paradicsom, burgonya és kukorica utazott, hogy forradalmasítsa az óhazában a mezőgazdaságot. Volt ott egy piros fűszer is, amit eredetileg Közép-Amerikába teremtett a Jóisten. Innen terjedt tovább Dél-Amerikába, jelesül Peruba, amint arról az ott talált három-négyezer éves használati tárgyak tanúskodnak. A földrész felfedezője később nem hiába hajózott át vele az óceánon: Spanyolországban máig remek otthonra lelt a fűszerpaprika. A vándorút a Balkánon folytatódott. Mi a töröknek köszönhetjük ezt a nemes növényt. Hamar feltűnt a fűszerpaprika a főúri kertek díszítőjeként. Később hasznosult házi fűszerként, s már e minőségében került át a paraszti portákra.


Rendszeres termesztésére csak a tizennyolcadik századból jegyez történetírásunk bizonyságokat. A kalocsai érsekség dézsmalajstromai szerint kezdetben a Duna menti községek kertjeiben lelhetjük fel a fűszernövényt. Már akkor nemzeti gasztronómiánk jeles szereplőjének számíthatott. A bátaszéki Ubaldus kapucinus páter is szól erről, mikor Decsről – eredetileg latinul – feljegyzé: „Huntatár eredetű lakosai, kiket vízlakóknak nevezhetnék, kiválóan mutatják a magyar természetet. (…) Ételük fűszere valami vörös bestia, s úgy hívják, hogy paprika, hanem csíp, mint az ördög…”
A vörös bestia pedig egyre népszerűbb: a Kalocsa melletti Bátyán 1820-ban már szárazmalmot emelnek az őrlésére. Merkler Lajos 1891-ben indította be ugyanitt húsz kőpárral a világ legnagyobb paprikamalmát. S miközben tőlünk keletre egyesek a Téli Palota ostromára készülnek, nálunk megnyílik a hazai fejlesztés és nemesítés fellegvára, a mai kutatóbázis elődje, a Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomás. Igazgatója, vitéz Horváth Ferenc egy véletlen folytán találja meg 1928-ban az első csípősségmentes töveket. Történelmet ír, hiszen az édes-nemes fajták előtt csak a szegedi hasítólányokra támaszkodhatott a szakma, akik egyenként szedték ki a csövekből feldolgozás előtt az ördögi csípés okozóját, a paprika erezetét.
Egyébként a Tisza mentén sem panaszkodhatott a konkurencia. A szegedi Alsóváros dohánykultúrában is járatos népe hamar kirajzott a környékbeli falvakba. Magukkal vitték és meghonosították Röszkén, Horgoson, Szentmihálytelken és másutt a fűszerpaprikát. A vasút alaposan meglendítette a kereskedelmet, amit gyorsan követett a termelés: a Pálfy testvérek 1859-ben szabadalmaztatták a gőzmalmos őrlést. A paprikának és a paprikás ételeknek Maróthy Mátyás szegedi mérnök színműve szerint is komoly jelentősége lehetett a helyi társadalmi életben: „… a Városunknál előmehet, ki tudja, ha megbetsüli magát, az Urak körül dörgölődzik, s a választott kösséget borozza, pálinkázza, néha a Tükörnél paprikással meg is vendégeli.”
A hagyományos módszer szerint a Gergely napján elvetett magból május közepére fejlődött elültethető palánta. Antal-napig, azaz június 13-áig ez a földbe is került. Kisasszony napja, szeptember nyolcadika után kezdődhetett a betakarítás, több menetben, egészen az ősz végéig. Ma már a vetőmag földbe vetése is elterjedt. A beérett termést két-három napi fonnyasztás után felfűzték, és a füzért – mely Szegeden általában ötméteres volt – a házak ereszei alatt hetekig szikkasztották. A feldolgozást még a fűtött szárító is megelőzte, majd a zúzás és az őrlés következett.
Az első paprikamalom hazájában, Bátyán ma is füzérekkel díszítettek a házak, bár így nyáridőben legtöbbjükön már csak fokhagyma lóg. Berta Zoltán szerint nem is nagyon mutogatja a paprikát az, akinek van még a tavalyiból. Csak gyámoltalanságát kürtölné világgá, hogy nem sikerült túladnia a termésen. S míg Bátyán a módos portákról leolvasható, errefelé keménykötésű, csavaros eszű, egyszóval életrevaló nép lakik, a közeli Fajszon szemmel láthatóbb az elhagyatottság. Pedig Simonyi Jenő 1882-ben még így jellemezte az Árpád apánk unokája alapította falut: „A fajsziak a paprikatermelésből gazdagok, csaknem kizárólag azt termelnek.” Rosty Kálmán pedig humoros rajzában hozzáteszi: „S kell e paprika? / Fajszi csíp mint vércse, kánya!”
– Még az édesapám vezette mintatéesz is szépen gyarapodott a fűszernövényből. A rendszerváltás fordulójára 440 millió forintos tartalékot halmozott fel. Most a betakarításra Nógrádból hozzák az alkalmi munkásokat: helyben kevés dologra fogható embert találnak. Pedig nagy itt a munkanélküliség, miközben a kocsmák is szépen virágoznak. Feje tetejére állt a hagyományos értékrend, nem sokan akarják megfogni a munka végét.
Ekképpen bosszankodik Berta Zoltán a volán mögött, miközben faluszéli üzeme felé vesszük az irányt. Nem a fajsziak ellen, hanem értük haragszik. Közel áll szívéhez a német, rác „tengerben” egyedüli magyarként megmaradó falu. Sok földijével, harminc-negyven családdal fűzi össze már egy bő évtizede a fűszerpaprika. Egyholdas háztájival, ásóval, kapával, gereblyével indult, amit mostanra felváltott a korszerűen gépesített feldolgozó és a 40-50 hektárt összefogó integráció. Ő adja a vetőmagot, biztosítja a technológiát, és felvásárolja a termést. Üzeméből pedig levek, mártások, krémek, lekvárok, italok, fűszerek formájában kerül ki a szigorúan ökológiai szemléletben termesztett helyi zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények sokasága tizennégy országba.
– A rendszerváltás után többeket megrészegített a hirtelen jött szabadság, és teljes erővel belevetették magukat a meggazdagodásba. Mi félénkebbek és óvatosabbak voltunk, és az élet azóta minket igazolt – árulja el filozófiáját a vállalkozó. – Számos hirtelen felívelő cég tönkrement már a fűszerpaprikába. Én lassan építkeztem, nem ugrottam bele az iszapbirkózásba. Olyan területet kerestem, ahol kicsi a konkurencia. Így akadtam rá a biogazdálkodásra. Ez kezdetben azt jelentette, hogy a majoránnával és fűszerpaprikával bevetett földem a szokásosnál is gazosabb volt. Az emberek meg eleinte azt hitték, meg vagyok zavarodva, hogy ilyesmit csinálok. Két-három év elteltével viszont már elgondolkodtak. Míg őket többedszer verték át a disznóért, gabonáért szép pénzt ígérő, ám fizetést felejtő szélhámosok, mi talpon maradtunk, és lassacskán gyarapodtunk.


Illatáradat fogadja a látogatót a Berta-portán, ha belép az őrlőüzem, a konzervkészítő részleg, a raktár és a szárító közé. Olyan „percnövényekkel” foglalkozik az integráció, amelyeket három órával a betakarítás után már fel kell dolgozni. A gyár udvarán páva bontogatja farktollait, a lépcső alatti ketrecben napos gyöngytyúkok nevelkednek. A hetven mangalicát, a kisebb-nagyobb őshonos jószágokat agráregyetemi tanulmányai mellett a 23 esztendős Balázs igazgatja. De nyílt színi kemence és szálláshely is fért a telekre, legyen hol megpihenniük a mintaüzem látogatóinak. S hogy ne unatkozzanak, a házigazdák a világ első farmszínházának felállítását tervezik.
– Tizennégy esztendeje folyton előremenekülünk – mutat körbe Berta Zoltán. – S közben örvendünk, hogy az esküvői ruhánk még jó ránk, mert újra már nem marad.
A vállalkozó egy időben a fűszerpaprika-terméktanács társelnöki tisztét is betöltötte, így rálátással rendelkezik az ágazatra. Alighogy kikecmergett a hazai termesztés a kilencvenes évek első felében a hamisítás és a zsiványság időszakából, máris mellbe vágott mindenkit a döbbenet: nem örök a régi dicsőség, a magyar fűszerpaprika egyre kevésbé kelendő a bel- és külpiacokon. Ez a döbbenet azóta is tart, szinte évről évre megismétlődik. A szakma nem igazán találta meg a gyógyírt az új helyzetre. Pedig be kell látnia mindenkinek, hogy a fűszerpaprika lassan csak a folklórműsorok dísze lesz, a hagyományos magyar gasztronómiával együtt kimegy a divatból. Berta Zoltán szerint már most is generációs fűszernövényről beszélhetünk, mert leginkább a nagyszülőkre jellemző az otthoni konyhavezetés. Hódítanak a gyors készételek, melyekben csak mutatóban találunk paprikát. A napi tizentöt órát hajtó fiatalok óvakodnak a zsíros-fűszeres ételektől, és nem csak az egészségmánia vagy más hasonló divatok miatt. Ha véletlenül elpillednének egy komolyabb ebédtől, három perc alatt kipenderítik őket a munkahelyükről. A menedzservilág nem kedvez a szegedi, kalocsai tájkörzet kincsének. Lassan a múlté lesz a fejenként fél kilogrammos éves hazai fogyasztás.
– Majmoljuk a nyugati mintákat. Az éttermek asztalain legtöbbször csak sót és borsot találunk. A paprikát ritkán teszik ki, mondván, a nyugati vendégek nem szeretik – füstölög Kapitány József, a kalocsai Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht. igazgatója. – Pedig a honi turizmus, a magyar konyha épp az ízben, vitaminban gazdag őrleményünkről híres, ami jóval egészségesebb is, mint az idegen fűszerek.
Az igazgató a hivatalos statisztikák alapján von ágazati mérleget: eszerint az elmúlt években a két alföldi tájkörzetben mintegy tízezer családnak, 50–60 ezer polgárnak nyújt megélhetést a kapucinus barát vörös bestiája. A fűszerpaprika termőterülete 5000–5500 hektár körül alakul, amihez hozzá kell számolni közel ezer hektárt a kiskertekből is. Ötven–hatvanezer tonna nyers termés, ebből 8–10 ezer tonna őrlemény kerül ki fele-fele részben a hazai és a külhoni piacokra. A magyar fűszerpaprikát a világ negyven országában ismerik. A szakemberek hosszabb távon is 4500–6000 tonna őrlemény exportjával számolnak, ám ezt a kivitelt sok minden veszélyezteti.
– A különleges szín, vitamin, aroma szentháromsága ma már csak bennünket tesz boldoggá, a nyugati kereskedőt ez az egész egyszerűen nem érdekli – állítja saját tapasztalatai alapján Berta Zoltán. – A spanyol és a balkáni paprika mellé már felsorakozott az olcsó marokkói, izraeli, brazil és dél-afrikai tömegáru. A magyar mindnél jobb minőségű, ezért keverékek feljavítására használják. A multik szívesen vásárolják, és köszönik szépen a remek alföldi árut, de nem fizetnek egy fillérrel sem többet a világpiaci árszintnél. Az export zöme zsákos kiszerelésben távozik, és eltűnik a globális paprikatengerben. A nemzetközi árak némelykor a hazai önköltséget sem fedezik.
A kutatót is szomorúsággal tölti el, hogy a világszerte első helyen jegyzett magyar fűszerpaprika veszített fényéből. Kapitány József különösen veszélyesnek tartja ebből a szempontból az utóbbi években behozott olcsó, silány minőségű, ízhibás, mikrobiológiai szempontból is kifogásolható dél-afrikai és brazil importot. Berta Zoltán szerint drámai következményekkel járhat, ha az ilyen áru a magyar paprikába keveredik. Ha a külpiac nem fizeti meg a hazai minőséget, akkor a mi feldolgozóinknak is mindegy lesz: itthon is csak javítónak kellhet a kalocsai és szegedi táj híres emblémája.


Kitörési esélyek pedig volnának, csak ehhez elengedhetetlen az összefogás és a kormányzati támogatás. A két tájkörzetben is jelen lévő Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht. teamrendszerű kutatásban – a meglévő huszonhat mellé – olyan új fajtákat fejlesztett ki, melyek a barna homoktalaj, a legalább kétezer órás éves napsütés nyújtotta adottságok kihasználásán túl a betegségeknek is jobban ellenállnak. Rájuk építhető a jövő: a biotermesztés. A kalocsai fűszerpaprika megkapta a földrajzi eredetvédelmet, a szegedi fűszerpaprikánál zajlik az eljárás. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény dokumentációja is elkészült. Mindemellett Berta Zoltán szerint a baszkföldi példa követése lenne az igazi megoldás. Itt minden egyes paprikán szerepel a termelő névjegye. A marketing eszközével olyan hírnevet és márkát kaptak az itteni termékek, hogy a vevők minden pénzt megadnak érte.
Vége

Sorozatunk legfeljebb arra volt alkalmas, hogy bepillantást nyújtson agrár- és élelmiszer-ipari hungarikumaink hihetetlenül gazdag és színes világába. A teljesség igényének korántsem felelhettünk meg. Őshonos állataink és kertészeti kincseink egész tárházát mutathatnánk még be, melyek iránt reményeink szerint felkeltettük az érdeklődést. Időről időre visszatérünk még a témára, most tanulságul annyit fogalmazhatunk meg: nemzeti értékeink szinte mindegyike védelemért és törődésért kiált, ami elengedhetetlen a globalizáció forgatagában. Köszönjük figyelmüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.