Egészségesebb büféket terveznek

Franciaországban tavaly rendelettel tiltották meg az oktatási intézményekben az üdítőital-automaták elhelyezését, valamint azt, hogy a büfékben csipszet és silány minőségű édességet áruljanak. Nálunk sem tartana túlzásnak egy hasonlóan drasztikus lépést az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Ijesztőnek tartják ugyanis, hogy a magyar gyerekek egy része túlsúlyos, ráadásul egészségtelenül étkezik. Ezért részben az iskolai büféket teszik felelőssé.

Sellei Andor
2004. 09. 10. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat tehetnének az iskolaigazgatók és a közétkeztető cégek a kisdiákok egészségéért – mondta lapunknak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-minőségi bizottságának vezetője, Dömölki Lívia. A legtöbb intézmény büféiben kapható üdítők üres kalóriákat tartalmaznak, ráadásul a cukrozott italok csont- és fogszuvasodást okozhatnak – közölte a szakember. A csipszek és egyéb rágcsálnivalók tele vannak ízfokozókkal, sóval, amelyek hoszszú távon magas vérnyomást idézhetnek elő. Inkább vitaminokra, kalciumra és egyéb ásványi anyagokra lenne szükségük a gyerekeknek, de épp ezek hiányoznak a mindennapi étkezésükből. – Tapasztalataink szerint a büfések az előre csomagolt, tartósított élelmiszerek mellett kevésbé tartanak friss péksüteményt, zöldséget, netán gyümölcsöt, mondván: ezekhez külön ÁNTSZ-engedély kell, ráadásul könnyebben megromlanak – folytatta Dömölki Lívia.
Az OFE szakértője nemrég Franciaországban járt egy konferencián, ahol kiderült: ott a tavalyi tanévben már állami rendelettel tiltották ki az iskolákból az italautomatákat, a csipszeket és a silány minőségű édességeket. Ezt a drasztikusnak tűnő megoldást nálunk is követendőnek tartja a fogyasztóvédelmi egyesület.
Lapunkat az Oktatási Minisztériumban úgy tájékoztatták: a tanintézményekben az igazgatóság dönthet arról, hogy melyik céggel, vállalkozóval kötnek szerződést, és előírhatják azt is, milyen legyen a választék. Már van olyan iskola a fővárosban, amelynek vezetője meghatározta a büfében árusítható termékek minőségét.
– Intézetünkben nemrég készült egy tanulmány a büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékáról – tudtuk meg Greiner Erika dietetikustól, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársától. – Ezt az ajánlást még a nyár elején nyújtottuk be az egészségügyi minisztériumnak. Ha elfogadják, akkor szétküldhetjük az oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak és a helyi tisztiorvosi szolgálatoknak is. Országszerte bemutatóbüfék létrehozását tervezzük – fűzte hozzá Greiner Erika.



Napi ötszöri Étkezés. A kisiskolások egészséges fejlődéséhez napi ötszöri étkezés az ideális. Befolyásolja a tápanyagszükségletet a gyermek életkora, neme, tápláltsági állapota, az életmódja és fizikai aktivitása, sőt még az időjárás is. A három év feletti gyermekek energiaszükséglete fiúknál 1000 + 100 ´ az életkor = kcal/nap, a lányoknál 1000 + 100 ´ az életkor – 200 = kcal/nap. Tápanyag az energia százalékában: fehérje: 15–20; zsír: 25–30; szénhidrát: 50–55. Rostszükséglet: 0,5 g/testtömeg kg/nap, de legfeljebb 25 g/nap; folyadék: 60–80 ml/testtömeg kg/nap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.