Sokat tehetnének az iskolaigazgatók és a közétkeztető cégek a kisdiákok egészségéért – mondta lapunknak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-minőségi bizottságának vezetője, Dömölki Lívia. A legtöbb intézmény büféiben kapható üdítők üres kalóriákat tartalmaznak, ráadásul a cukrozott italok csont- és fogszuvasodást okozhatnak – közölte a szakember. A csipszek és egyéb rágcsálnivalók tele vannak ízfokozókkal, sóval, amelyek hoszszú távon magas vérnyomást idézhetnek elő. Inkább vitaminokra, kalciumra és egyéb ásványi anyagokra lenne szükségük a gyerekeknek, de épp ezek hiányoznak a mindennapi étkezésükből. – Tapasztalataink szerint a büfések az előre csomagolt, tartósított élelmiszerek mellett kevésbé tartanak friss péksüteményt, zöldséget, netán gyümölcsöt, mondván: ezekhez külön ÁNTSZ-engedély kell, ráadásul könnyebben megromlanak – folytatta Dömölki Lívia.
Az OFE szakértője nemrég Franciaországban járt egy konferencián, ahol kiderült: ott a tavalyi tanévben már állami rendelettel tiltották ki az iskolákból az italautomatákat, a csipszeket és a silány minőségű édességeket. Ezt a drasztikusnak tűnő megoldást nálunk is követendőnek tartja a fogyasztóvédelmi egyesület.
Lapunkat az Oktatási Minisztériumban úgy tájékoztatták: a tanintézményekben az igazgatóság dönthet arról, hogy melyik céggel, vállalkozóval kötnek szerződést, és előírhatják azt is, milyen legyen a választék. Már van olyan iskola a fővárosban, amelynek vezetője meghatározta a büfében árusítható termékek minőségét.
– Intézetünkben nemrég készült egy tanulmány a büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékáról – tudtuk meg Greiner Erika dietetikustól, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársától. – Ezt az ajánlást még a nyár elején nyújtottuk be az egészségügyi minisztériumnak. Ha elfogadják, akkor szétküldhetjük az oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak és a helyi tisztiorvosi szolgálatoknak is. Országszerte bemutatóbüfék létrehozását tervezzük – fűzte hozzá Greiner Erika.
Napi ötszöri Étkezés. A kisiskolások egészséges fejlődéséhez napi ötszöri étkezés az ideális. Befolyásolja a tápanyagszükségletet a gyermek életkora, neme, tápláltsági állapota, az életmódja és fizikai aktivitása, sőt még az időjárás is. A három év feletti gyermekek energiaszükséglete fiúknál 1000 + 100 ´ az életkor = kcal/nap, a lányoknál 1000 + 100 ´ az életkor – 200 = kcal/nap. Tápanyag az energia százalékában: fehérje: 15–20; zsír: 25–30; szénhidrát: 50–55. Rostszükséglet: 0,5 g/testtömeg kg/nap, de legfeljebb 25 g/nap; folyadék: 60–80 ml/testtömeg kg/nap.