Egyél sokat, legyél karcsú!

Az oktatási és egészségügyi tárca márciustól korlátozni készül az iskolai büfék választékát. Gyermekeink ugyanis nemcsak keveset mozognak, hanem sok haszontalanságot is esznek, s ezen változtatni kellene. A hazai mozikban is vetített Super Size Me című film sokkolta a hazai gyorsétteremláncok híveit, felhívta a figyelmet a helytelen táplálkozás egészségkárosító hatására. Kevesen tudják azonban, hogy a rossz étkezési szokások a lelket is károsíthatják.

Hanthy Kinga
2006. 02. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelős-e a helytelen életvitel és kimondottan a táplálkozás azért, hogy egyre több a problémás, magatartási és tanulási zavarokkal küzdő gyermek?
Túry Ferenc, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosa, az evészavarok specialistája válaszol.
– A táplálkozás minden életfunkciót befolyásol. Tudjuk, hogy a helytelen táplálkozás növeli a különféle betegségek kockázatát, de zavarai, szélsőségei közvetetten szerepet játszhatnak a viselkedési problémák kialakulásában is. Természetesen ezek a zavarok nem csupán a táplálkozás rovására írandók, hanem a környezet egyéb tényezői is fontosak. A hiánybetegségek azonban egyaránt okozhatnak belgyógyászati és neurológiai zavart. Ha nem jut a szervezet elegendő esszenciális zsírsavhoz, akkor az idegrendszer fejlődésében zavar támad. Esszenciális zsírsavak azok a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket a táplálékkal kell felvennünk, a szervezetünk nem tudja előállítani őket. Legnagyobb mértékben a halolajban találhatók, ilyen például az ómega–3 zsírsav, amely az idegrendszer fejlődésének fontos építőköve. Halevő nemzeteknél egyértelműen kimutatható, hogy ritkább a depresszió.
– A magyar ember azonban legfeljebb karácsony előtt áll sorban a halaspult előtt, és hagyományos táplálkozási szokásaink sem kapnak helyet a világ egészségtábláján. A helyzet pedig mostanában mintha tovább romlott volna…
– Valóban romlottak az arányok. A junk food, vagyis a gyorséttermi „szemét kaja” egysíkú, kilúgozott, sok lényeges alkotóelem hiányzik belőle. Ha valaki csak ezen él, és nem étkezik változatosabban, akkor megnő a pszichiátriai zavarok kockázata is. A figyelemhiányos zavar, a depresszió, az Alzheimer-kór és a skizofrénia kialakulásában ezeknek az étrendbeli szokásoknak is szerepük lehet.
– Neurológiai és pszichiátriai szempontból nagyobb-e a helytelen táplálkozás okozta kár gyermek-, mint felnőttkorban?
– Vannak a személyiség és az idegrendszer fejlődésének kiemelt szakaszai. Ha az idegrendszer az élet első két évtizedében nem kapja meg a számára szükséges anyagokat, akkor nő a betegségek kialakulásának kockázata. Az esszenciális zsírsavak – ilyen tehát az ómega–3 zsírsav –, a folsav, valamint egyes ásványi anyagok, mint például a szelénium vagy a triptofán nevű aminosav hiánya kimutatható például a depresszió kockázatának növekedésében. A hiányt később már nehéz pótolni. Természetesen túlságosan egyszerű lenne bizonyos anyagok hiányára visszavezetni minden depressziót, ez a lelki betegség ugyanis nagyon komplex. Van biológiai meghatározottsága is, a hajlam örökölhető. Ha valakinek nincs depreszsziós a családjában, akkor csupán öt-hat százalék esélye van arra, hogy ő maga beteg lesz, ha viszont van, akkor az esélye mintegy tíz százalékra nő. A betegség egyébként gyógyszerekkel jól gyógyítható, de gyakran van szükség pszichológiai kezelésre, pszichoterápiára is. A kiváltó tényezők között ugyanis sokszor állhatnak nehezen feldolgozható gyermekkori események, amelyekkel a beteg nem tud egymaga megbirkózni, lelki segítséget igényel. Az öngyilkosság kérdése is megemlíthető itt. A betegséggyakorisági térképek eléggé állandó helyzetet mutatnak. Magyarországon például a nyolcvanas években évente 4500 öngyilkosságot követtek el. Nagy szerepe van a depresszió felismerésének és sikeres kezelésének is abban, hogy az utóbbi egy-két évben sikerült ezt a számot háromezer alá csökkenteni.
– A pszichiáterek szerint tehát időzített bomba a helytelen gyermekkori táplálkozás, miként az ifjúkori lelki sérülés is?
– Mindkettő szerepet játszhat, az egyik a biológiai oldal sérülékenységét okozza, a másik pedig pszichológiai természetű esékenységhez járul hozzá. A betegségek megjelenése egyébként későbbi lehet, mint a kockázatot fokozó esemény jelentkezése. Ennyiben valóban van időzítettség. A pszichiátriai betegségek nagy százaléka huszonéves korban jelentkezik, amikor önállóvá kell válni, az élet tele lesz feszültségekkel, nagy feladatokkal.
– Szorongásra az is okot adhat, hogy valaki nemcsak hogy rossz minőségűt, de túl sokat is eszik és elhízik. A kövérség civilizációs betegség, de kétségkívül „ősi” magyar szokás is a gyermek tömése, a kövér gyermek dicsérete.
– Pszichológiai hatása is van annak, hogy mit eszünk. A szénhidrát például nyugtat, a csokoládé, tudjuk, endorfint, örömhormont tartalmaz. Sőt önmagában az étel is nyugtat. Ha éhesek vagyunk, akkor izgatottak, agresszívak leszünk. Gyakori, hogy a nyugtalan gyengeelméjűeket evéssel csitítják. Aki tehát jóllakott, az nyugodt, de ez még nem ok arra, hogy a nyugtalan csecsemőt örökösen éhesnek nézzék. Ha a mama nem tud mit kezdeni síró gyermekével, akkor enni ad neki, mert azt hiszi, hogy éhes. Pedig lehet, hogy csak néhány szóra, simogatásra vágyna. Az etetés ezáltal a gyermek számára általános szorongásoldó reflexszé válik. Akit mindig evéssel vigasztalnak és elhízik, az tizenöt éves körüli korában szembesül azzal, hogy társai megszólják a nagy feneke miatt, és megindul a küzdelem a fogyásért, vagyis az önértékelés fokozásáért. Jön az anorexia. Ez modern civilizációs betegségnek számít. Mindemellett nem lehet figyelmen kívül hagyni a fogyasztói társadalomnak a testre gyakorolt társadalmi-kulturális jelentőségét. Kimutatták, hogy a túlsúlyosak az állásinterjúkon hátrányban vannak. A mai menedzsernő csinos, fitt, okos és profi, emellett tökéletes családanya. A társadalom azt igényli, hogy legyen mindenki karcsú. Az ideálok, a szépségkirálynők szinte mind az anorexiás súlykategóriába tartoznak. Közben pedig ott a háttérben az állandó biztatás, fogyasszunk egyre többet. Két választásunk van: vagy örökösen küzdünk, hogy megfeleljünk, vagy feladjuk. A társas összehasonlítás alapvető emberi ösztön, az egyén fejlődését is befolyásoló tényező. Régen a társadalmi különbségek szűkebb tartományban mozogtak, a közösség megtartó ereje szegény környezetben nagyobb volt. Most azonban folyton be akarjuk hozni a lemaradásunkat, az összehasonlításban alulmaradunk, ami fokozza a szorongásunkat.
– A mai gyermekeknek tehát nagyobb az esélyük a lelki betegségekre?
– Kevés összehasonlító vizsgálat áll a rendelkezésünkre, de kétségkívül szaporodik bizonyos zavarok gyakorisága. Sőt újabb betegségek tűnnek fel. Az anorexiát százharminc éve ismerjük. De a bulimiát, tehát a zabálással és hányással járó betegséget csak huszonhét éve, 1979-ben írták le. És 1993-ban, csupán tizenhárom éve közölték először a férfiak fordított anorexiáját, ami azt jelenti, hogy a személy izmosan is vékonynak látja magát. Ez jellemzően a testépítők betegsége. A mai pszichiátriának fel kell készülnie a régi kórok megszaporodására, valamint újabb betegségek és altípusok feltűnésére is. A XX. század a szorongás évszázada volt, a XXI. pedig nem kizárt, hogy a depresszióé lesz. Az előrejelzések szerint 2020-ra a depresszió lesz a leggyakoribb rokkantsági ok a világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.