Magyarország továbbra sem engedi be az Európai Unióban szabadon forgalmazható, génmódosított kukoricafajtákat – hangzott el Gráf József földművelésügyi miniszter, illetve Gombos András, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkárának tegnapi sajtótájékoztatóján. Utóbbi elmondta: magyar kutatók bebizonyították, hogy a mesterségesen módosított szervezetek (GMO) környezet-egészségügyi kockázatot jelentenek. Legfőbb érvük az, hogy „a mesterséges kukorica száraz időszakban kétezerszer, míg csapadékos időben csaknem négyezerszer annyi ellenanyagot juttat a talajba a kukoricamolyok ellen, mint amennyi toxint a hagyományos permetezőszerek tartalmaznak”.
A már engedélyezett génmódosított szervezeteket az uniós tagállamok csak akkor tilthatják be a területükön, ha tudományos kutatásokkal igazolták, hogy a termék kockázatos. Hazánk ezen az alapon tagadta meg tavaly az unióban engedélyezett 17-féle, MON 810 fantázianevű kukoricafajta előállítását, forgalmazását és felhasználását.
– Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete, a Szent István Egyetem talajbiológiai csoportja és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai azt is kimutatták, hogy a mesterséges kukoricafajták mérgező anyaga nehezen bomlik le a talajban, aminek kedvezőtlen hatása lehet a talajképző mikroorganizmusokra is – mondta az államtitkár. A szakértők szerint ezért továbbra is indokolt a tiltás fenntartása Magyarországon.
Gombos közölte: hazánk arra kívánja rávenni a júniusban ülésező uniós miniszteri tanács résztvevőit, hogy szavazzák meg hazánk végleges védettségét a génmódosított szervezetekkel szemben.

Hamarosan találkozhat Donald Trump és Orbán Viktor