Ménesi kadarka

L u g a s

Ambrus Lajos
2006. 02. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan különleges termékről beszélek, amely a legenda szerint még a Himnusz eredeti változatában is kiemelt helyet kapott: „Ménes szőlővesszein nektárt csepegtettél” – írta volna a sort Kölcsey az irodalomtörténeti legenda szerint, de később Ménest kicserélte a jobban hangzó Tokajra. Akár így, akár úgy (egyébként én a Ménes verzióról semmilyen filológiai adatot nem találtam), mégis: Ménesnek egy nagyszerű minőség szinonimájának kell lennie.
S az is volt: Ménes a történelmi Magyarország egyik leghíresebb szőlővidéke. S a terroir is lényegében ugyanolyan gyűjtőnevet jelentett, mint a páros csillag Tokajé; ménesi boron az egész Arad-Hegyalján készített borokat értjük. Ezekről még Szent István korából őrzünk adatokat; településneveket, szőlőbirtokokat, dűlőket és tulajdonosok privilégiumait – ma viszont a Maros menti Arad–Déva országúton úgy suhanunk el Ópálos (Paulis) és Baracka mellett a történelmi Erdély felé igyekezve, hogy észre sem vesszük az észak–déli tengelyű Hegyalját a lassan el-eltűnő teraszokkal és elvadult tájjal. Legföljebb az tűnik fel, hogy Arad után közvetlenül az út mellett néha viharvert villamosok húznak el – az 1906-ban épített hegyaljai vasút maradványai. (Eredetileg 68 kilométeres volt az Arad–Pankota és mintegy 50 kilométeres az Arad–Radna szakasz – ma már csak az Arad–Gyorok vonalat használják.) Pedig Ménes neve ezer év alatt sokszor jelentette a dicsőséget – leginkább a nemzetközi hírűvé vált kadarka szőlőből készített aszújával. A dualizmus fénykorában Arad-Hegyalja húsz-egynéhány településén közel ötezer hektáron termeltek szőlőt (majdnem annyit, mint Tokajban), mára viszont eltűnt a szőlőföldek nagy része. Csávossy György, az erdélyi borászat doyenje szerint a rendszerváltozás az erdélyi szőlőkben egy újabb filoxéravész csapásával ért föl.
A régi példabeszédek – tanítómese-summázatok, a tradíció emlékfoszlányai – azt mondják, hogy párba állítva az ország leghíresebb nedűit, a tokajit a betegnek, a ménesit az egészségesnek kell innia. Ezt a finom disztinkciót Perecsényi Nagy László – tiszteletbeli szolgabíró és literátor, a jénai mineralogiai társaság választmányi tagja – írta le, aki nagygalsai szőlőjéből 1804-ben 45 akó fehérbort szűrt, és Orodiás című latin nyelvű munkájáért tizedmentességet kapott rá. Mindezeket megtoldotta némely meglepő élettani tapasztalatával is: „a ménesiben erősítő mosztony, értelmet erősítő szesz, szeretet, barátság, tiszta jó kedv és egyéb kiütköző tulajdonság heves és szép szín tölle kipiroslik, úgy, hogy a munkás, ép embert száz esztendőnél is tovább fenntartja: most is ezen vidék körül, aki mértékletesen élt a ménesi borral 103-105-117 esztendő embert, és kivált kapást találni lehet, aki jól kidolgozván a hegyen magát, jó borral más napra felfrissíti magát, erősíti inait, akármi kemény ételt a gyomrában széjjel főz”. A Berzsenyi-kortárs Perecsényi Nagy aztán meg is teremti a Bécsig és más külföldi piacokig eljutó arad-hegyaljai borok mítoszát és kultuszát. Leírja, leltározza a Ménes körüli településeket, a szőlőket, a művelési módot, a borászatot, a birtokot és épületet, magát a bort és a kolnákat (présházat) a szőlőben.
„Mi szép vagy Kolna Ménes oldalán! / Borod setét mint a cigány leány” – veszi át Vörösmarty. Jókai is egy álló hetet tölt el Magyarádon, a híres szüreten, ahol patriarchális emberi viszonyokat talál. Fényes Elek már a ménesi borok európai sikereiről beszél: „Legnevezetesebb gazdasága szőlőhegyében áll, mely Ménest egész Európában ismertté teszi. Itt szűretik azon aszú bor, melly sötét vörös, sima, édessége, tüze s más boroktól különböző szekfű illatú, kedves zamatja által annyira elhíresedett, hogy sokan még az ős tokajinak is elibe teszik.”
Kadarka – ménesi aszú. Jó pár éve némi kutatást is folytattunk a ménesi aszú után, gyászos eredménnyel. Nemcsak hogy nem készítenek aszút, nem találkoztunk olyan emberrel sem, aki valaha kóstolta volna (még a ménesi tudományos kutatóintézetben sem). Az aszúkészítés a háború után megszűnt, sok egyéb ok mellett a kadarka szőlő elhanyagolásának és idő előtti leszüretelésének egyenes következményeként. Egyedül Balla Géza már akkor is kibontakozni látszó pincészetében (Wine Princess) láttam biztató jeleket: elsősorban a kadarka szelektálásában és régi értékeinek rekonstrukciójában. Ez a szőlőfajta nem problémamentes: egy közelmúltban megjelent munkájában egy angol szakíró (Alex Liddell) lesújtó véleményének adott hangot. Azt írta az egyébként rothadásra és fagyra érzékeny fajtáról, hogy a színe jellegtelen és termése bizonytalan. Sőt egy szekszárdi termesztőt cáfolandó azt is állította, hogy a kadarka biztosan nem fogja helyreállítani a magyar borok becsületét. „Lágy, piros bort ad, amely fűszeres-gyümölcsös ízzel nyit, középen üres, majd a torokban kirobbanó ízeket kapunk, amit rövid lecsengés követ.” Végső summázata: a kadarka mindig jellegtelen. A hungarikumok iránt meglepően érzéketlen szerzőtől nem itt kell megvédeni a legjobb szekszárdi kadarkakészítőket – például Vida Pétert vagy Vesztergombit –, de az biztos, hogy az angol szakértő nem kóstolta Balla Géza borait. Különösképpen nem ízlelhette Balla 2003-as kadarkáját, amely szerintem új időszámítás kezdete a kadarkakészítés történetében. Biztos, hogy ez a bor Liddellt minden szegmensében cáfolja: nem lágy, hanem testes, nem piros, hanem bíborvörös (egyenesen „setét, mint a cigány leány”), szegfűszeges és telt (nincs benne semmi üresjárat), nem robbanékony, hanem harmonikus tanninokkal bír. Olyan hosszú és pontos, mint egy jól kitartott hang egy Bach-szonátában. Nos: ez az őszinte kadarka igazolja a híreket az egykori Ménesről – nem könnyű, hanem testes vörösbor (egyébként ezzel ellentéte is a finoman és művészien kicsiszolt szekszárdiaknak), színtónusai olyan megkapóak, hogy sokáig arra gondoltam, Balla Géza keveri, színezi valamivel. De nem – egyszerűen felkutatta Arad-Hegyalján azokat a kadarkaklónokat, amelyek a klasszikus ménesit adhatják: a régi, öreg tőkéket, amelyek egészen más fürtszerkezetűek, és fürtterhelésük is példaszerű. Sőt Balla Géza azóta megtette következő lépését is a ménesi sakktáblán: Cadarissima néven kiváló szamorodni típusú vörösbort készített, amely alig van pár centire a várva várt ménesi aszútól, a – feltehetően – nagyszerű természetes édes bortól. Azt hiszem, hogy Balla nyomán a kadarka egyszerre igazol és cáfol: igazolja az elődöket, Perecsényi Nagytól Vörösmartyig és mindazokig, aki ditirambust zengtek róla, és cáfolja a mai tamáskodókat, akik egy nagyszerű hungarikum piacképességében kételkednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.