Pars és Molnár döntős

2006. 08. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délelőtt Göteborgban meglett az atlétikai Európa-bajnokság első magyar döntőse: a kalapácsvető Pars Krisztián egyetlen laza, edzésszerű dobással jutott a pénteki fináléba. Az ügyben csak az volt a szokatlan, hogy bár Krisztián 30 centivel alatta maradt a 77,50 méteres szintnek, mégsem erőlködött tovább. A magyarázat a mezőny többségének megmagyarázhatatlanul gyenge teljesítményében rejlik, amire Krisztián sajátosan reagált: „Fogalmam sincs, miért betliztek a többiek. Nekem tetszett a dobókör, s egyéb nem is érdekel. Amikor láttam, hogy Ziolkowski mennyire kínlódik, tudtam: nyugodtan hazamehetek.” Döntőbe jutott Molnár Krisztina is, aki a rúdugrás selejtezőjében a 440 cm fölött is átjutott. Pars és Molnár példáját Petráhn Barbara követhette volna, de 52,46 mp-cel a 400 méteres síkfutás második elődöntőjének 6. helyén végzett – kettővel a döntőre jogosító helyezett mögött.
„Mindig mondtam, hogy nem kell nekem Chambers aranya. Ha az európai szövetség elküldi nekem, én visszaküldöm – jelentette ki Francis Obikwelu, Európa most már megfellebbezhetetlenül leggyorsabb embere. – Ez az igazi, amit most szereztem, s kimondhatatlanul sokat jelent, mert hiába voltam az idén a legjobb, ha nem én nyerem az aranyat itt, Göteborgban.” A portugálok nigériai születésű vágtázója még kedden este valóban meggyőző módon nyert a 100 méteres síkfutás döntőjében, főleg azok után, hogy az első rajt nem sikerült. Ezért aztán óvatosabbra vette a figurát, de a gyatra indulást imponáló gyorsulás követte, aztán fölényes befutó, amelybe a széles bajnoki gesztusok is belefértek. A dobogó alsóbb fokaira viszont meglepetésemberek váltottak belépőt, bár az orosz Jepisin a legjobb eredménnyel került a fináléba, s a szlovén Osovnikar is végig meggyőző volt. Ezzel együtt az Eb eddigi nagy szenzációi közé tartozik, hogy sem a doppingvétségen ért müncheni győztes brit Chambers, sem pedig a francia Pognon nem volt képes beleszólni az érmek elosztásába.
Arra meg végképp senki nem volt felkészülve, hogy a 10 000 méteres síkfutás a mezőny 11. eredményével nekilóduló versenyző sikerét hozza. Márpedig Jan Fitschen előzetesen csak a 2003-as Universiadén vetette észre magát, de hát ez senkivel nem sejtette, mire készül Göteborgban. A 28 éves német szerényen szaporázott az esélyes spanyolok és a svájci Belz árnyékában, aztán a legvégén meglódult, s a többiek már minden lényegi változtatáshoz későn eszméltek. „Eszünkbe sem jutott Fitschen, csak Belztől tartottunk, de amúgy aranyért és ezüstért jöttünk” – ismerte be a nagy esélyes Juan Carlos de la Ossa. Nem is csoda, hiszen az ötezres futóként nyilvántartott Fitschen élete mindössze negyedik 10 000 méteres versenyét futotta. Győztesként viszont ő is megengedhetett magának egy vallomást: „Tisztában vagyok vele, hogy Belz, Martinez és De la Ossa más minőségi kategóriát képvisel, de ettől még én vagyok az Európa-bajnok.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.