Ócskavasárban a sertés

A sertés jelenlegi felvásárlási ára – kilónként 170–240 forint – a csőd felé sodorja a tenyésztőket. A kialakult helyzetért a gazdák a kormányt hibáztatják, mert szerintük semmit sem tett a magyar piac védelme érdekében.

Bálint József
2007. 05. 02. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sertéstenyésztésünk ismerője, Pásztor Kálmán rendkívül elszomorítónak tartja mindazt, amit manapság a hazai piacon tapasztalhatunk. A szakember a hetvenes évek közepétől foglalkozik tenyésztéssel, és azt mondja, ilyen anomáliára még nem volt példa. Így arra sem, hogy öt kiló ócskavasért anynyit fizettek volna, mint a termelőknek az élő sertések kilójáért. Márpedig most így van: 240 forintot lehet kapni mindkettőért.
Pásztor Kálmán szerint a tenyésztők akkor számíthatnának szerény haszonra, ha kilogrammonként 320 forintot fizetnének nekik a vágóhidak. Az önköltségi ár 280–290 forint, ami azt jelenti, hogy most sertésenként hatezer forint a veszteség. Kátai László évente kétezer sertést ad át a vágóhidaknak. Egyelőre nem tud jobb megoldást, a veszteség ellenére legalább még egy évig folytatja a sertéshizlalást. Ezt a munkát ugyanis nem lehet máról holnapra abbahagyni. Nehezen bár, de talpon tudja tartani még a gazdaságát, mert nem kényszerül arra, hogy drága pénzért megvásárolt takarmányt etessen a hízókkal. Maga megtermeli azt, bár kiszámolta, hogy sokkal jobban járna, ha inkább a piacon értékesítené a terményt. Kátai László már nem ad hitelt az ágazatot érintő kormányzati ígéreteknek. Legújabban arról hallani, hogy az év végére normalizálódik a helyzet, mert nem lehet majd behozni az országba kifogásolható minőségű sertéshúst, amely miatt rendkívül alacsony a hazai felvásárlási ár.
– Az egyik legnagyobb hiba, hogy a tenyésztők nem birtokolnak nagyobb húsfeldolgozó üzemet – mondta Kispál Ferenc hódmezővásárhelyi gazda, aki évente több száz sertést értékesít. A gazdakörök országos szövetségének Csongrád megyei elnöke emlékeztetett: a vágóhidak sokszor inkább a rossz minőségű importárut vásárolják meg. Annak egy részét összekeverik a kiváló minőségű magyar sertéshússal, és úgy próbálják értékesíteni a külföldi piacon. Emiatt már voltak bonyodalmak, aminek az lett a következménye, hogy egy időre a dél-koreaiak és a japánok is lemondták megrendeléseiket. Félő, hogy lesznek még országok, amelyek követik a távol-keleti példát. Kispál Ferenc elmondta: a termelők körében annak a gyanúja is felmerült már, hogy a húsfeldolgozók megállapodást kötöttek egymással az alacsony felvásárlási árról, de ennek kiderítése nem az ő feladata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.