Három és fél méteres, száz kilogrammos kékcápát zsákmányolt tegnap a montenegrói Herceg Novinál egy helyi halász – adta hírül a Vijesti független podgoricai napilap. Marjan Ovasz újságíróknak elmondta, hogy nem ez a legnagyobb fogása, korábban akadt a horgára ennél megtermettebb példány is. A kékcápát emberevő cápának is nevezik, ugyanis csak ez támad emberre is az Adria-tengerben élő huszonnyolc cápafajta közül. Nagysága elérheti a négy métert is, testsúlya pedig a százötven kilót. Az Adria déli vizein fordul elő nagyobb számban. Szívesen tartózkodik a kikötők közelében. De – nevét megcáfolva – emberre a legritkább esetben támad.
Alekszandar Jokszimovics tengerbiológus, a kotori intézet tudományos munkatársa szerint az emberek félelme a cápáktól indokolatlan. A félelemkeltéshez – szerinte – hozzájárultak a filmek is, amelyek ezeket az állatokat vérszomjas óriásoknak mutatták be. A tudós inkább azt hangsúlyozta, hogy egyes fajták már felkerültek a veszélyeztetett állatok listájára. Érdekességként megemlítette, hogy többen halnak meg méhcsípéstől, mint cápaharapástól. A kifogott kékcápa sem agresszívabb a többinél, s ezt tudományos kutatások támasztják alá. Az idegenforgalmi szervezetek a cápákról szóló információktól úgy félnek, mint ördög a kereszttől. Tartanak attól, hogy oktalanul elriasztják a tájékozatlan turistákat. Nem véletlenül szólnak a hírek – s ez a mostani cápás is – arról, hogy milyen finom ételkülönlegesség készül a kifogott cápák húsából.
A százkilós halat a toplai Kantula vendéglő tulajdonosa, Vaszo Obradovics vette meg. Az étterem előtt húzták fel turistacsalogatónak, majd megnyúzták, s húsát roston sütik meg. Levessel és salátával tálalják, hat euróba kerül egy porció. Aki ma indul Montenegróba nyaralni, s éppen arra tart, még megkóstolhatja.
Ha Brüsszel terve bejön, örülhetünk, ha ki tudjuk fizetni a rezsiszámlát + videó
