Ha túlélték a pestisjárványokat és egyéb nyavalyákat, a középkor emberei egészségesebben éltek, mint mai utódaik – állapították meg angol kutatók. Eleink zsírszegény, ám zöldségekben gazdag ételeket fogyasztottak, amelyeket könnyű sörökkel öblítettek le. Mindez sokkal jobb a szívnek, mint korunk keményítőben, zsírban gazdag, tartósítószerektől hemzsegő menüje – mutatott rá Roger Henderson. A kutatást vezető orvos szerint középkori felmenőink, főleg a jobbágyok és a közemberek, nálunk jóval többet ettek, ám a tetemes mennyiséget napi tizenkét órányi fizikai munkával dolgozták le – adta hírül a BBC. Egy átlagos földműves napi energiabevitele 3500 és 5000 kalória között mozgott, ez a körülbelül húsz dekagramm hús vagy hal, a zöldségek, magvak mellett két egész kenyeret és háromkorsónyi könnyű sört jelentett.
Fontos különbség az akkori és a mostani étrend között, hogy a középkorban nem ismerték a finomított cukrot, amely ma szinte minden ételben megtalálható – mutatott rá Henderson doktor. A mai ember hozzávetőleg naponta csak 2700 kalóriát vesz magához, de fizikai munkát alig végzünk, a testedzést pedig átlagosan napi húsz perc alatt letudjuk. Évszázadokkal ezelőtt kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázata. Akkoriban egy negyvenéves ember mégis matuzsálemnek számított.

Fontos figyelmeztetést adott ki a NAV, lejár egy határidő!