Egészségesebb volt a középkori étrend

Hírösszefoglaló
2007. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha túlélték a pestisjárványokat és egyéb nyavalyákat, a középkor emberei egészségesebben éltek, mint mai utódaik – állapították meg angol kutatók. Eleink zsírszegény, ám zöldségekben gazdag ételeket fogyasztottak, amelyeket könnyű sörökkel öblítettek le. Mindez sokkal jobb a szívnek, mint korunk keményítőben, zsírban gazdag, tartósítószerektől hemzsegő menüje – mutatott rá Roger Henderson. A kutatást vezető orvos szerint középkori felmenőink, főleg a jobbágyok és a közemberek, nálunk jóval többet ettek, ám a tetemes mennyiséget napi tizenkét órányi fizikai munkával dolgozták le – adta hírül a BBC. Egy átlagos földműves napi energiabevitele 3500 és 5000 kalória között mozgott, ez a körülbelül húsz dekagramm hús vagy hal, a zöldségek, magvak mellett két egész kenyeret és háromkorsónyi könnyű sört jelentett.
Fontos különbség az akkori és a mostani étrend között, hogy a középkorban nem ismerték a finomított cukrot, amely ma szinte minden ételben megtalálható – mutatott rá Henderson doktor. A mai ember hozzávetőleg naponta csak 2700 kalóriát vesz magához, de fizikai munkát alig végzünk, a testedzést pedig átlagosan napi húsz perc alatt letudjuk. Évszázadokkal ezelőtt kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázata. Akkoriban egy negyvenéves ember mégis matuzsálemnek számított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.