Verespataki bánya: perel a kanadai cég

Beperelte a román államot az erdélyi Verespatakon színesfémbánya létesítését tervező Rosia Montana Gold Corporation társaság a projekt engedélyezési folyamatának leállítása miatt. A kanadai–román vegyesvállalat tervének megvalósítása elé nemrégiben a bíróság is akadályt gördített, megsemmisítve a társaság számára kibocsátott területrendezési engedélyt.

2008. 02. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Bírósági úton igyekszik újraindítani a verespataki aranybánya engedélyezési folyamatát a projektben érdekelt kanadai–román vegyes vállalat. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) tegnap bejelentette: pert indított a bukaresti környezetvédelmi tárca, valamint Korodi Attila miniszter ellen, aki tavaly szeptemberben jogi indokok alapján elrendelte a bánya engedélyeztetési eljárásának felfüggesztését. Az Erdélyi-szigethegységben rejlő arany- és ezüsttartalék ciánalapú technológiával történő kitermelésére vállalkozó társaság törvénytelennek tartja a minisztérium döntését, és arra kötelezné a román hatóságokat, tűzzék napirendre a projekt engedélyeztetését. Korodi Attila a bukaresti ítélőtáblán iktatott kereset kapcsán leszögezte: helyesen cselekedett, amikor felfüggesztette az engedélyezési eljárást, a Romániában tevékenykedő gazdasági szereplőknek ugyanis be kell tartaniuk a hatályos környezetvédelmi jogszabályokat. „Céljai eléréséért az RMGC nemcsak a médián keresztül próbált nyomást gyakorolni rám, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyeket Kanadában nem engedett volna meg magának. Meglepődtem, hogy a hivatalos jogi iratban nem tesz említést magyar származásomra” – nyilatkozta tegnap a miniszter, utalva arra, hogy Alan Hill, a társaság elnöke korábban azzal vádolta az RMDSZ-es politikust: a projektet ellenző Magyarország érdekeit szolgálja.
A beruházás januárban a román igazságszolgáltatástól is megkapta a kegyelemdöfést. A gyulafehérvári ítélőtábla ugyanis végérvényesen megsemmisítette a verespataki önkormányzat által az RMGC kérésére 2002-ben kibocsátott, az aranybánya-létesítés engedélyezési folyamatát beindító területrendezési tervet. A Verespatak lerombolását ellenző romániai és nemzetközi környezetvédő szervezetek szerint a keresetük nyomán született bírósági döntés alapján az erdélyi település megmenekülhet a pusztulástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.