Lengyel tojás húsvétra

A hét végén az utóbbi évek legkorábbi húsvétját ünnepeljük, amihez gasztronómiai szempontból hozzátartozik a sonka és a tojás. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy körültekintően járjunk el e termékek vásárlásakor, ugyanis a boltokban gyakran nem minden az, aminek látszik, az olcsó import meglepetéseket okozhat.

Dénes Zoltán
2008. 03. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvét előtt egy-két héttel minden évben jelentősen megugrik a boltokban a sonka, a tojás és kisebb részben a bárányhús iránti kereslet. A termelők és a feldolgozók egyaránt arra hívják fel a fogyasztók figyelmét, hogy az olcsóbban vásárolt import- vagy jelöletlen termékekkel kockára tehetik az ünnepi étkek élvezhetőségét. A sonkáknál például szoros összefüggés van az ár és minőség között. – Fontos tudni, hogy jó minőségű sonkát kilónként 800–1600 forintért kaphatunk – mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Húsvét előtt az éves termelés harmadát, mintegy 15 ezer tonna sonkát értékesítenek hazánkban. A Hússzövetség a feketegazdaság erős jelenléte miatt arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy mindig ellenőrizzék: rajta van-e a címkén a gyártó neve, illetve a szavatosság lejáratának ideje.
Ugyanakkor nem elsősorban a feketegazdaság miatt aggódik a Tojásszövetség. – A húsvét előtti egy-két hétben a tojásértékesítés a szokásos mennyiség kétszeresére, heti 15 millió darabra emelkedik – mondta Földi Péter, a Tojásszövetség elnöke. Az elmúlt évben tapasztalt 23 százalékos drágulás – amiből a termelők alig 13,5 százalékot érzékelhettek – most a kereslet növekedése ellenére sem folytatódott, ami a szakértő szerint az utóbbi napokban tapasztalt óriási lengyel tojásimport következménye. Az elnök tudomása szerint a hazai 30-32 forintos árhoz képest a lengyelek darabonként mintegy 10 forinttal olcsóbban hozzák a tojást az országba. Ráadásul az importnál éppen az egyik legfontosabb kritérium, a frissesség kerül veszélybe, hiszen Földi Péter szerint legalább tíz nap, amíg a lengyel termékek beérkeznek az országba. Ha el akarjuk kerülni az importot, a hazai friss árut könnyen megtalálhatjuk, mivel a tojáson lévő pecséten olvasható a HU jelzés, ami hazánk angol nevének rövidítése.
A vásárlók körültekintő magatartását kérték tegnapi sajtótájékoztatójukon a juhtenyésztők is. Hajduk Péter, a Magyar Juhtenyésztő Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a boltokban gyakran felnőtt juhból készült terméket próbálnak bárányhúsként értékesíteni. Főként Ausztráliából, Új-Zélandról és Dél-Amerikából érkező importról van szó. – A bárányhús – hívta fel a figyelmet a szakember – világos rózsaszín, amit vékony faggyú borít, szemben az említett termékek vörös színű, sárga faggyúborításával. A pecsenyebárányok csontos húsának értéke kilónként 2200–5000 forint, míg a juhhúsé 800–1800 forint körülire tehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.