Tadics nem adja Koszovót

Szerbia sohasem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, területi integritása megóvása érdekében azonban kizárólag békés, diplomáciai eszközökkel fog küzdeni – jelentette ki tegnap Bukarestben Borisz Tadics szerb államfő.

2008. 03. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti megosztottság. Noha a romániai pártok többsége elítéli Koszovó függetlenségének kikiáltását, a bukaresti parlament pedig hétfőn nyilatkozatban szögezte le, hogy nem ismeri el a balkáni államot, akadnak politikusok, akik szerint hazájuk álláspontja nem tartható fenn hosszú távon. Renate Weber, a kormányzó liberálisok európai parlamenti képviselője közölte, Koszovó függetlensége a nemzetközi jog egyetlen előírásával sem ellenkezik, Bukarest pedig hibázik, amikor Pristina példájának precedensértékétől tart. Eközben tegnap a román liberálisok újabb alelnöke, Norica Nicolai szólította fel az RMDSZ-t a kormányból való távozásra Koszovó elismerése miatt. (R. Sz.)


Nem véletlenül vezetett Borisz Tadics első, Koszovó függetlenségének kikiáltása utáni külföldi útja Bukarestbe, hiszen Románia ama kevés uniós országok közé tartozik, amely nem ismeri el a balkáni ország önállósodását. A szerb államfő mindezt melegen meg is köszönte tegnap román kollégájának, hazája hálája jeléül pedig közölte Traian Basescuval, hogy Szerbia növelni kívánja romániai befektetéseinek volumenét, amelynek részeként hosszú távra kibérelné a fekete-tengeri konstancai kikötőt. Egynapos látogatása során Tadics leszögezte: Szerbia továbbra is békés eszközökkel, jól meghatározott stratégiai terv alapján fog küzdeni területi épségének megőrzéséért, és nem mond le arról, hogy az Európai Unió tagja legyen. „Hazám történelme legnagyobb kihívásával küzd ezekben a napokban, amelyek annál nehezebben elviselhetők a szerb nép számára, hogy több állam elismeri Koszovó függetlenségét. Szerbia soha nem fogja elismerni a tartomány függetlenségét, legitim érdekeit meg fogja védeni, ám kizárólag békés, diplomáciai úton, hiszen az ország súlyos tapasztalatokat szerzett a balkáni fegyveres konfliktusok során” – hangoztatta Borisz Tadics.
Szerinte ezen túlmenően Belgrád nem ismeri el a Koszovóba rendelt uniós békefenntartó erőket sem, mivel erről nem az ENSZ hozott döntést. Hozzátette: csökkentik a diplomáciai kapcsolatok szintjét azokkal az államokkal, amelyek elismerik a tartomány önállóságát, de szerinte ez nem jelenti Szerbia elszigetelődését. Traian Basescu Románia korlátlan támogatásáról biztosította a „baráti Szerbiát” abban, hogy mihamarabb csatlakozzék az EU-hoz, mindemellett arra ösztönözte Tadicsot, hogy – elsősorban a Koszovóban élő szerb kisebbség jogainak védelme érdekében – tárgyaljon Brüsszellel, s ne zárkózzon el a kommunikációtól Pristina esetében sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.