Funar-epigonok Kolozsváron

Feszültté vált az erdélyi magyar közösség és a legnagyobb román párt viszonya az Emil Boc kolozsvári polgármester vezette demokrata–liberális alakulat sorozatosan felszínre törő magyarellenes megnyilvánulásai miatt. Legutóbb megakadályozták, hogy Kossuth Lajosról utcát nevezzenek el a városban.

2008. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániai magyar elemzők szerint a kolozsvári Kossuth-utcanévadással kapcsolatos nacionalista kirohanás és pálfordulás is bizonyítja, hogy Gheorghe Funar expolgármester bukása után négy évvel a kincses városban folyamatosan kísért a sovinizmus szelleme. Emlékezetes, keddi ülésén a kolozsvári önkormányzat visszavonta korábbi határozatát, amely szerint Kossuth Lajosról neveztek el utcát az egyik frissen felépült tömbháznegyedben. A korábbi döntést a képviselő-testület szociáldemokrata frakciója torpedózta meg, azzal a téveszmével érvelve, miszerint a városban nem keresztelhetnek el utcát olyan személyiségről, aki „nem ismerte el a román nemzetet, és akinek nevéhez több tízezer erdélyi román legyilkolása fűződik”.
A meghátráláshoz azonban elengedhetetlen volt Emil Boc polgármester és az általa vezetett román Demokrata–Liberális Párt (PD–L) szavazata, ami egyáltalán nem lepte meg a kolozsvári magyarokat. A Traian Basescu államfőhöz hű ellenzéki alakulat ugyanis az elmúlt időszakban számtalanszor tanújelét adta magyarfóbiájának. Erdélyi magyar szervezetek egyértelműen Boc számlájára írják, hogy engedélyének köszönhetően március 15-én legionárius szervezetek nyílt magyarellenes tüntetést rendeztek Kolozsváron, s eszméletlenre vertek egy, a forradalmi megemlékezésekre piros-fehér-zöld zászlóval igyekvő magyar középiskolást. Daniel Buda parlamenti képviselő, a PD–L Kolozs megyei elnöke az év elején Magyarországra való áttelepedésre szólította fel az autonómiát követelő erdélyi magyarokat, a párt EP-frakciója pedig ugyancsak az önrendelkezés ügyének nemzetközi felvállalása miatt torpedózta meg Tőkés László független képviselőnek az Európai Néppártba történő felvételét. Nem csoda, hogy a szintén néppárti Romániai Magyar Demokrata Szövetség úgy döntött: a júniusi helyhatósági választásokon kerüli az együttműködést a PD-L-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.