Kamionosok tiltakoztak Aradon

A magyar hatóságok állítólagos visszaélései ellen tiltakoztak tegnap Aradon romániai közúti fuvarozók, akik szerint a magyar vám- és pénzügyi szervek indokolatlanul sújtják őket tetemes bírsággal. A szállítók érdekvédelmi egyesülete bírósági úton támadott meg több mint száz, a magyar vámhatóság által kiállított büntetési jegyzőkönyvet.

2008. 04. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 250 teherautó vett részt tegnap azon az aradi tiltakozó megmozduláson, amelyen romániai közúti fuvarozók fejezték ki elégedetlenségüket a magyar hatóságok állítólagos túlkapásaival szemben. A reggel 10 és 13 óra között a Maros-parti város terelőútján rendezett részleges útblokád idején a román és magyar nyelvű transzparensekkel ellátott kamionok lépésben haladtak, emiatt jelentős torlódás alakult ki a nagylaki határátkelőhöz vezető, valamint a Déva és a Nagyvárad irányába tartó szakaszon. A tüntetést az öt erdélyi megye 190 közúti árufuvarozó társaságát tömörítő Europa 2002 nevű érdekvédelmi szervezet rendezte, amelynek vezetői szerint a magyar hatóságok hajtóvadászatot folytatnak ellenük. Dorin Pop alelnök elmondta, az elmúlt három hónapban több száz sofőr fordult hozzájuk a Magyarországon kiszabott bírságok miatt, amelyeket indokolatlannak tartanak. A romániai szállítók főként amiatt elégedetlenek, hogy az ország 2007-es EU-csatlakozása ellenére a nagylaki határnál a magyar vámosok túlságosan szigorúan ellenőrzik őket, és a legkisebb kihágásért is tetemes büntetést rónak ki rájuk. Pop szerint az EU-tagállamok közül Magyarországon alkalmazzák a legmagasabb pénzbüntetéseket, amelyek értéke 1600 és 3200 euró között mozog. A tiltakozók kifogásolják, hogy a magyar hatóságok addig lefoglalják járműveiket, amíg nem fizetik ki a bírságot. Az Europa 2002 szervezet illetékesei bejelentették, nemrég egy orosházi ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy bírósági úton támadjon meg több mint száz, a magyar vám- és pénzügyőrség által kiállított büntetést.
A magyar vám- és pénzügyőrség bírságolási gyakorlata nem különbözik más uniós országokétól – tájékoztatta lapunkat Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. Elmondta, hogy a kiszabható összegeket kormányrendelet határozza meg, s a statisztikák nem támasztják alá, hogy a romániai szállítókkal szemben szigorúbban járnának el, mint másokkal. Nagylakra főként romániai szállítójárművek érkeznek, ezért nem csoda, hogy az ott megbírságoltak többsége is keleti szomszédunk polgára. A helyszíni bírság és a szabálytalankodók járműveinek visszatartása a bírság kifizetéséig szintén megfelel az európai gyakorlatnak. A szóvivő szerint nem lehet egyetérteni Dorin Pop véleményével, hogy apró kihágás, ha a kamionos nem tartja be a pihenési időre vonatkozó rendelkezéseket. A fáradt sofőrök már sok súlyos balesetet okoztak, ezért nagyon is indokolt a bírság kivetése, ha megszegik a szabályt. Mindezek ellenére a VPOP a jövőben is szívesen tárgyal a román szállítók képviselőivel – fűzte hozzá Sipos Jenő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.