Kiújult vallásháború Romániában

Ismét kiújult az ellentét Romániában a hallgatólagosan államvallásnak tekintett ortodoxia és a görög katolikus egyház között, miután a görögkeletiek folyamatosan akadályozzák a katolikus vagyon visszaszolgáltatását. A kommunizmus idején a bukaresti rezsim betiltotta a görög katolikus egyházat, a papokat pedig bebörtönözték.

2008. 04. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis híján polgárháborúhoz vezetett a vallási ellentét a minap egy partiumi településen. A magyar–román határ mentén fekvő Bihar megyei Belényesvalányon csak a kivezényelt rohamrendőröknek sikerült megakadályozniuk, hogy a román ortodox és görög katolikus hívek ölre ne menjenek egymással a falu egyetlen, viszont mindkét tábor által magának vindikált templomáért. A 19. században épült hajlékban száz éven keresztül a Róma fennhatóságát elismerő görög katolikus egyház papjai hirdették az igét, egészen 1948-ig, amikor a bukaresti kommunista rezsim több száz romániai templommal együtt a belényesvalányit is elkobozta, és az ortodoxok tulajdonába utalta. Az 1989-es rendszerváltás nyomán újjáéledt görög katolikus egyháznak 18 évet kellett várnia az ingatlan visszaszolgáltatására, a Belényesi-medencét is felölelő nagyváradi ortodox püspökség ugyanis bírósági úton támadta meg a restitúciós törvény alapján előírt tényleges birtokba helyezést. Nemrég született, jogerős ítéletében a román igazságszolgáltatás végül a görög katolikusok javára döntött, a belényesvalányi görögkeleti hívek azonban a bihari papsággal együtt élő láncot alkottak a templom körül, annak kapujáról pedig leverték a bírósági végrehajtó által elhelyezett pecsétet. A valányi vallásháborúban Bartolomeu Anania erdélyi ortodox metropolitának és Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspöknek sikerült ideiglenes tűzszünetet kötnie: a két egyházfő Bihar megye rendőrfőkapitánya jelenlétében írásos megállapodást kötött, miszerint egy új ortodox hajlék felépítéséig a templomot a két felekezet hívei közösen kialakított órarend szerint, felváltva vehetik igénybe.
Mindez azonban korántsem hozott békét országos szinten a két felekezet közötti egyenlőtlen harcban. Miközben a hallgatólagosan államvallásnak tekintett ortodoxia – Romániában 18 millióan vallják magukat görögkeleti vallásúnak – évről évre tetemes anyagi támogatást kap a bukaresti kormánytól és az önkormányzatoktól, a 191 ezer hívet számláló görög katolikus egyház mostanáig mindössze kétszázat kapott vissza több mint kétezer elkobzott templomából. A kommunista rezsim hatalomra kerülésekor az egyházat betiltották – híveinek száma a két világháború között elérte az erdélyi románság létszámának közel felét –, az 1800 görög katolikus pap közül pedig börtönbe vetették azokat, akik megtagadták, hogy áttérjenek a görögkeleti hitre. (A papság egyharmada, közöttük hét püspök, rabságban pusztult el). A román ortodox egyház ma sem ismeri el testvéreként, hanem hittagadónak, nemzetárulónak tartja a görög katolikust, és folyamatosan akadályt gördít a restitúció elé, elsősorban azzal, hogy nem hajlandó kiköltözni a visszaszolgáltatott templomokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.