Magyar előválasztási láz Erdélyben

Teljes erőbedobással kampányolnak a romániai pártok a júniusi helyhatósági választásra, amely első alkalommal kínál valós választási lehetőséget az erdélyi magyarság számára. A hatalmon lévő RMDSZ négy évvel ezelőtti pozíciójának megőrzésére törekszik, a rivális polgári párt megvetné a lábát az önkormányzatokban.

2008. 04. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha két hónap van hátra a Romániában június 1-jén és 15-én tartandó kétfordulós helyhatósági megméretésig, Erdély-szerte már több ezer magyar gyakorolhatta választójogát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által ebben az időszakban rendezett előválasztásokon. Az alakulat helyi szervezetei idén is kétféleképpen döntenek a polgármester- és tanácsosjelöltek kiválasztásáról: álló vagy mozgóurnás előválasztás, vagy jelölő küldöttgyűlés formájában. Az RMDSZ ezzel a módszerrel kiválogatott jelöltjeinek többsége már startra készen várja a júniusi „éles bevetést”, amelyen a tizenkét éve kormányon lévő szövetség alapvető célja megőrizni a 2004-ben megszerzett 189 polgármesteri, 2488 helyi, valamint 111 megyei tanácsosi mandátumot. Miközben az alakulat többnyire minden olyan erdélyi közigazgatási egységben állít polgármesterjelöltet, ahol a magyarság számaránya eléri az összlakosság húsz százalékát, újrázni készül azokban a román többségű városokban is – Szatmárnémeti, Szászrégen, Zsombolya –, amelyeket nagy meglepetésre sikerült meghódítania. Markó Béláéknak azonban bevallottan a marosvásárhelyi és a székelyudvarhelyi polgármesteri szék megszerzése a prioritás – előbbi etnikai, utóbbi politikai okokból. A Bolyaiak városában Borbély László RMDSZ-es régiófejlesztési miniszter próbálja visszaszerezni a 2000-ben román kézre került polgármesteri hivatalt, miután kútba esett a Magyar Polgári Párt (MPP) javaslata, hogy a két magyar politikai alakulat indítsa Bölöni László futballedzőt közös jelöltként. Borbély előnye, hogy jártas a közigazgatásban, korteshadjáratához hátszelet nyújtanak az általa a városba irányított kormánypénzek, kérdés azonban, milyen mértékben díjazzák például a magyar polgárok, hogy kampányszlogenét (Marosvásárhely többet érdemel) az MSZP 2002-es választási jelszavából „kölcsönözte”.
A Marosvásárhelytől száz kilométerre fekvő Székelyudvarhelyre azért fáj Markóék foga, mert a székely anyavárost 12 éve irányító Szász Jenő polgármester, MPP-elnök Tőkés László püspök után a legádázabb ellenfele az RMDSZ-nek. Itt ugyancsak „nagyágyúnak” számító politikus, Bunta Levente Hargita megyei tanácselnök lesz Szász kihívója, noha az elöljáró még nem döntötte el: nekivág-e negyedik mandátumnak, Bunta jelenlegi székét, vagy éppenséggel egy parlamenti tisztséget pályázik meg. A jogerősen két hete bejegyzett, emiatt a szervezetépítéssel elfoglalt polgári párt jelenleg csak néhány önkormányzati jelöltje nevét hozta nyilvánosságra – közöttük a Maros megyei közgyűlés elnöki tisztségét megcélzó Tőkés Andrásét, Tőkés püspök fivéréét –, a választás szabadságának jelszavát zászlajára tűző alakulat azonban a Székelyföld szinte valamennyi településén, Közép-Erdélyben és a Partiumban pedig a többségben magyarok lakta vidékeken meg kíván mérkőzni. A Szász által már korábban emlegetett választási együttműködés június előtt már bizonyosan nem valósul meg az RMDSZ-szel, kérdés azonban, hogy a két rivális magyar szervezet képes lesz-e közös nevezőre jutni egy esetleges erdélyi koalíció érdekében a novemberi parlamenti választások tekintetében. Bár Markó Béla elnök a napokban elmondta: komolyan veszik a magyar versenytársat, az RMDSZ nyilvánvalóan csak akkor lesz hajlandó tárgyalni az MPP-vel, ha az számottevő eredményt mutat fel az önkormányzati választásokon. A két alakulat viszonya jelenleg abban merül ki, hogy az MPP többek között közpénzek kampánycélra történő felhasználásával vádolja az RMDSZ-t, utóbbi pedig helyi szinten a polgáriak helyett inkább koalíciós partnerével, a román liberálisokkal, valamint a Tariceanu-kabinetet háttérből támogató posztkommunista baloldallal keresi a választási együttműködés lehetőségeit. Mindez már a romániai parlamenti megmérettetés egyik, nemrég Ion Iliescu exállamfő által is felvázolt lehetséges kimenetelét vetíti előre, amely szerint a román liberális, a szociáldemokrata párt és az RMDSZ alakítana kormányt.
Különben a romániai pártok idén megkülönböztetett figyelmet szentelnek a megyei közgyűléseknek, eme testületek elnökeit ugyanis – a nemrég módosított választási törvény alapján – már a polgármesterekhez hasonlóan, egyéni választókörzetes szavazási rendszerben választják. Mivel a szélesebb körű támogatottságnak örvendő tanácselnökök hatalma is megnő, ezeket a posztokat számos élvonalbeli politikus pályázza meg. Jelöltetésük mögött az a szándék is lapul, hogy felmérjék támogatottságukat választókörzetükben, ami az ősszel ugyancsak uninominális módszerrel rendezendő parlamenti választásokat megelőzően hasznos erőpróbának számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.