Titkosszolgálati reformot ígérnek Bukarestben

Megalakulása után tizennyolc évvel mélyreható átalakulás elé néz a Román Hírszerző Szolgálat, amely az 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapások nyomán lépett a kommunista Securitate nyomdokaiba.

2008. 04. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállásának eddigi legnagyobb strukturális átszervezése várható a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötelékein belül, miután a bukaresti legfelső védelmi tanács a hét elején elfogadta a belföldi titkosszolgálat átalakításáról szóló határozatot. A Traian Basescu államfő irányította nemzetbiztonsági testület szinte napra pontosan a SRI megalapításának tizennyolcadik évfordulóján hozott döntést a hírszerzés reformjáról, amely az 1989-es rendszerváltás óta eltelt időszakban folyamatosan váratott magára. George Cristian Maior, a hírszerző szolgálat igazgatója szerint a frissen elfogadott szervezeti és működési szabályzat elsősorban a titkosszolgálati apparátus tevékenységének rugalmasabbá tételét, a bürokrácia csökkentését célozza, ezáltal a legnagyobb romániai hírszerző egység hatékonyabban megfelelhet az euroatlanti szakmai követelményeknek. A strukturális átalakítás keretében megnő a területi egységek mozgástere, a megyei titkosszolgálati parancsnokok az eddiginél szélesebb döntéshozatali szabadságot élveznek, ezzel egy időben a központi egységek mintegy negyedét felszámolják. Különös hangsúlyt helyez az új működési rendszer a Romániában is egyre nagyobb teret hódító informatikai bűnözés visszaszorítására, ennek megfelelően Cyberint néven a jövőben önálló országos főosztály alakul a szolgálat keretében.
Noha mindeddig egyetlen bukaresti politikus és állami közméltóság sem ismerte be, nyílt titok, hogy Romániában az 1990 márciusában kirobbant marosvásárhelyi véres etnikai összetűzések nyomán jött létre a belföldi hírszerző szolgálat. Az erdélyi magyarság körében sokan tudni vélik, hogy a fekete március néven elhíresült konfliktust az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate provokálta ki, hogy a „magyar veszéllyel” ürügyet teremtsen új titkosszolgálat megalakítására. Mindez a marosvásárhelyi események után rögtön megtörtént, és Nicolae Ceausescu exdiktátor elnyomó gépezetének kiszolgálói tömegesen rukkoltak be a SRI-be. Az intézmény mostani reformja kapcsán különben Marius Oprea, a bukaresti miniszterelnöki hivatal biztonságpolitikai tanácsadója úgy vélekedett: az átszervezés valójában a Securitate volt alkalmazottainak eltávolítását célozza, vagyis gyakorlatilag olyan munkaköröket szüntetnek meg, amelyeket egykori szekusok töltenek be. Hatalomra kerülése után Basescu látványos mozgásokat hajtott végre. Kezdeményezésére a hírszerzés több mint egymillió folyóméter dossziét adott át átvilágítás céljából a Securitate irattárát vizsgáló bizottságnak, 2006-ban a SRI élére a rivális ellenzéki párt, a posztkommunista szociáldemokraták emberét, George Maiort nevezte ki, tavaly pedig meglepetésre az egykori liberális külügyminisztert, Mihai-Razvan Ungureanut helyezte a külföldi hírszerző-igazgatói székbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.