Tőkés a NATO-hoz fordult

A háromszintű önrendelkezés megteremtésének támogatására kérte fel nyílt levelében a NATO-tagországok hamarosan Bukarestben tanácskozó vezetőit Tőkés László európai parlamenti képviselő a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) nevében. Erdélyben sokan szkeptikusak a kezdeményezéssel kapcsolatban.

2008. 04. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanolyan alapelve a világrendnek a népek önrendelkezési joga, mint az államok területi sérthetetlensége – olvasható abban a levélben, amelyet Tőkés László EP-képviselő küldött a jövő heti bukaresti NATO-csúcson részt vevő állam- és kormányfőknek. Felhívásában a nemrég Budapesten ülésező KMAT elnökeként a nagyváradi református püspök arra kéri a szövetség tagországainak vezetőit: tegyék biztonságpolitikai elemzés és megfontolás tárgyává a kisebbségi kérdés megnyugtató rendezését, és a preventív diplomácia eszközeivel támogassák államaikban a kisebbségi közösségek békés, demokratikus eszközökkel vívott autonómiatörekvéseit. Tőkés rámutat: a Kárpát-medencében számbeli kisebbségben élő magyar nemzeti közösségeknek fontosak a NATO-tagállamok döntő többsége által támogatott Ahtisaari-terv kisebbségekre vonatkozó rendelkezései, amelyek a többség és a kisebbség viszonyának normalizálását a nemzeti közösségek kollektív jogainak biztosításában és sajátosan a koszovói szerb közösség háromszintű közjogi autonómiájában látják biztosítottnak. „Tudjuk, hogy Koszovó helyzete nem jelenthet precedenst az euroatlanti térségben. A szülőföldjükön megmaradni akaró, őshonos magyar közösségek a belső, országhatárokat tiszteletben tartó önrendelkezés elvén alapuló közösségi – kulturális, sajátos jogállású települési és területi – autonómiák közjogi rendszerében látják a megoldást” – szögezi le a KMAT elnöke, arra figyelmeztetve: az autonómiák hiánya vagy ellehetetlenítésük biztonságpolitikai kockázatot jelent. Noha a felhívást az autonómiatanács tagjaként ellenjegyezte az RMDSZ is, Frunda György szenátor a napokban élesen bírálta a kezdeményezést. A bukaresti Új Magyar Szó tegnapi vezércikkében a KMAT-ot gittegyletnek, Tőkés levelét pedig komolytalan kampányfogásnak nevezi. A lap szerint a püspök ezáltal az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét, vagyis éppen a békés jogkövetelés lehetőségét aknázza alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.