Megmenekülhet Verespatak

Régészeti és természeti rezervátummá nyilvánította a bukaresti szenátus az erdélyi Verespatakot, ahol színesfémbányát kíván létesíteni egy kanadai–román társaság. Ha a törvénykezdeményezést a képviselőház is elfogadja, akkor a település megmenekülhet a ciántechnológián alapuló ipari beruházástól.

2008. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre távolabb került a kanadai–román Gold Corporation társaság az erdélyi Verespatakra tervezett nagyszabású színesfém-beruházás megvalósításától. Románia szenátusa ugyanis hétfőn este megszavazta az Erdélyi-érchegységben fekvő település régészeti és természeti rezervátummá nyilvánításáról szóló törvénytervezetet. A Nagy-Románia Párt (PRM) szenátorai által beterjesztett jogszabály értelmében a rezervátumot három minisztérium – a művelődési, a belügyi és közigazgatási, valamint a mezőgazdasági – gondnoksága alá helyeznék, és olyan tudósokból álló grémium irányítaná, amely saját hatáskörben döntene a régióban kifejtett gazdasági és idegenforgalmi tevékenységek engedélyezéséről. A román kormány leszögezte: nem támogatja a törvénytervezetet, amelynek hatályba lépéséhez szükséges a képviselőház jóváhagyása is. Itt már minden bizonnyal nagyobb ellenállásba fog ütközni a kezdeményezés, az alsóház honatyái ugyanis nemrég visszautaltak az ipari szakbizottsághoz egy másik, a verespataki beruházást ugyancsak befolyásoló javaslatot, amely betiltaná Romániában a cián bányászatban való felhasználását. Az Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Gheorghe Funar, a PRM szenátora által előterjesztett törvénytervezetet a minap az ipari bizottság úgy módosította, hogy a ciánalapú technológiát csak környezeti katasztrófa bekövetkezte esetén tiltanák be a román hatóságok.
A Verespatakra aranybányát tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat vezetősége érthető módon mindent elkövet annak érdekében, hogy a bukaresti parlament ne fogadja el az erdélyi beruházása szempontjából végzetesnek számító törvényt.
A cég nemrég pert indított Korodi Attila, a román kormány környezetvédelmi minisztere ellen amiatt, hogy a tárcavezető felfüggesztette a 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kibányászását célzó projekt engedélyezési folyamatát. Korodi azután döntött így, hogy a román igazságszolgáltatás jogerősen érvénytelenítette az RMGC második településrendezési engedélyét is, és ennek nyomán a beruházónak elölről kell kezdenie a terv engedélyeztetési folyamatát. A bányanyitás tervét a kezdetek óta hevesen ellenzi a lakosság jelentős része és a magyarországi környezetvédelmi tárca is, a napokban pedig Románia számos európai parlamenti képviselője arra kérte a bukaresti parlamentet: fogadja el a ciántechnoló-giának a bányászatban történő alkalmazását betiltó jogszabályt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.