Baján a halászlé szerelmesei

Az idén is valódi fesztiválhangulattal várta Baja a halászléfőzés szerelmeseit július második hétvégéjén, ezerötszáz bográcsban több mint tizenkét tonna ponty, harcsa, keszeg, kárász főtt. A rendezők nem titkolt célja a halevés hazai kultúrájának erősítése, a déli városban ugyanis még mindig hússzor annyi fogy ezen étkekből, mint az ország más részein.

György Zsombor
2008. 07. 31. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a bácskai városban élők közül sokan szívesebben gyújtanak saját kertjükben a bogrács alá, a halfőzés mestereinek országhatáron innen és túl ennyi év után is megtiszteltetés részt venni a hangulatos rendezvényen.
Főzőhelyet szerezni nem egyszerű, egyes standokat évekre előre lefoglalnak az elhivatott alkalmi szakácsok, szálláshelyet találni pedig gyakorlatilag lehetetlen az ünnep idején. Szerencsénkre mi jókor voltunk jó helyen, s egy bajai ismerős visszalépése miatt sikerült a városközpont egyik legjobb helyén, a Főtér Sugovica felőli oldalán asztalt szereznünk. Nem árulunk el vele nagy titkot, hogy a felvonuló halfőzők általában nem itt a nagy tumultusban, távol a jól bejáratott otthoni vagy kerti tűzhelyeiktől készítik el életük legjobb halacliját, de nem is ez a cél, elvégre a fesztiváli hangulat a lényeg. A főzést a legtöbb családban, baráti körben nagy viták előzik meg arról, ki irányítsa a műveletet, elvégre amennyi halászlé-szakértő, annyiféle technika, a beleszólást pedig senki sem tűri. Amiben itt Baján azért valószínűleg mindenki egyetért, hogy minél több hal kerül a bográcsba, annál jobb a végeredmény, mi ennek szellemében részben saját fogású ponttyal, harcsával, dévérrel és ezüstkárásszal készültünk. A legfontosabb hozzávaló azonban a kiváló minőségű, lehetőleg házi pirospaprika, ami szó szerint testet, lelket ad az ételnek.
A főzést egyedül az nehezítette, hogy a város által felajánlott fa igencsak nyirkos volt, a szokásos 45-50 perc helyett így sok csapat akár két-két és fél órán keresztül is küzdött vele. Passzírozni persze senki sem mert, az ilyen bűnöket itt még a szegedieknek sem nézik el. Még akkor sem, ha a csongrádi megyeszékhelyről népes delegáció és egy hatalmas bogrács is érkezett Bajára, talán azért – bár nem szeretnénk megsérteni őket –, hogy ellessék az igazi fortélyokat, mielőtt ők is hasonló fesztivált szerveznek. Függetlenül a két város halászléfőzői közti rivalizálástól, csak örülni lehet, ha a Tisza partján is fellobban a bográcsok alatt a láng. Hiszen kiváló horgászvizeink, remek húsú halfajtáink vannak, évszázados receptekkel és hagyományokkal rendelkezünk, a magyarok többsége mégis jó, ha évente egyszer pontyot tesz a fazékba. Míg az egy főre jutó éves halfogyasztás országosan 3,5 kilogramm, addig egy átlagbajai a statisztikák szerint hatvan kilót is megeszik. (Ausztriában évente 14 kilogramm halat esznek fejenként – ennek 90 százaléka tengeri eredetű –, Portugáliában hatvan, a Maldív-szigeteken 130 kilogramm az átlag.) Jellemző a hazai helyzetre az egyik legnépszerűbb halászlékocka (ilyet természetesen nem használunk) dobozának oldalán olvasható felirat, miszerint: „Tegyen egy kockát 2,5 deciliter forró vízbe és keverje el. Hallal, tésztával tovább ízesíthető.” Ezzel az erővel akár a villányi vörösbort is lehetne pezsgőtabletta formában árusítani, sokkal praktikusabb lenne, mint üvegben hazacipelni. Jó érzés azonban látni, hogy évről évre többen vannak, akik ételben és borban is inkább a minőséget választják. Bajára idén is csaknem százezren érkeztek, s miután a tömeg jóllakott, végigkóstolta a környéken kínált nedűket, a közeli Petőfi-szigeten remek pálinkaforrásra is akadhatott, ami láthatóan megalapozta a hajnali négyig tartó mulatozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.