Megúszhatja a börtönt Kaszab

Bár Kaszab Csabának, a X. kerület korábbi szocialista alpolgármesterének – aki ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult eljárás – július végén meg kellett volna kezdenie börtönbüntetését, a Legfelsőbb Bíróság elrendelte, hogy a másodfokú eljárást újból folytassák le.

Zsebõk Csaba
2008. 08. 15. 19:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult büntetőügy Kaszab Csaba ellen. A vádlott védője által benyújtott felülvizsgálati kérelem ügyében a Legfelsőbb Bíróság 2008. július 3-án határozatot hozott, amelyben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla végzését hatályon kívül helyezte, és a Fővárosi Ítélőtáblát új másodfokú eljárás lefolytatására utasította – válaszolta tegnap lapunk megkeresésére a Fővárosi Bíróság (FB) sajtó- és nemzetközi kapcsolatok titkársága. „Mivel az ügyben nincs jogerős döntés, K. Csaba a szabadságvesztés-büntetés végrehajtását nem kezdte meg” – olvasható az FB válaszában. Lapunk megkereste a Legfelsőbb Bíróságot is, hogy érdeklődjünk határozatának indokolásáról, ám ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy harminc nappal azután lehet írásba foglalni a döntést, hogy az érintettek megkapták a határozatot, ráadásul a büntetőkollégium illetékes munkatársai szabadságon vannak, s mivel csak ők jogosultak információkkal szolgálni, két hét múlva forduljunk hozzájuk.
Az idén március közepén emelkedett jogerőre egyébként Kaszab Csaba kétéves szabadságvesztése, ám a fiktív, tömeges párttagtoborzás gyanújába is keveredett politikus betegségére hivatkozva börtönbüntetése elhalasztását kérte július végéig. A engedélyezett három hónapos halasztás amúgy július 24-én járt le, ám ez az időpont a Legfelsőbb Bíróság három héttel azelőtti döntése miatt okafogyottá vált.
A Fővárosi Ítélőtábla egyébként másodfokon a Fővárosi Bíróság elsőfokú döntését hagyta helyben, amely a volt MSZP-s alpolgármestert két év letöltendő börtönre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte, ezentúl pedig 4,4 millió forint megfizetésére kötelezte. A nyomozást egy építési vállalkozó feljelentése alapján rendelték el; Kaszab az ominózus időszakban az önkormányzat beruházási és városüzemeltetési bizottságának az elnöke és a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. igazgatótanácsának is a tagja volt. A vádirat szerint egy vállalkozó 2000 nyarán arra kérte Kaszab Csabát, „kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül” szerezzen neki építési munkát; cserébe – ígérte – a nyereség felét visszautalja számára. A bíróság szerint Kaszab felhívta a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. tulajdonosi csoportjának vezetőjét, és hivatali helyzetével visszaélve arra kérte: bízza meg az említett vállalkozót a legnagyobb költségvetésű társasházi felújításokkal. Kaszab végül összesen 4,4 millió forinttal gazdagodott.
A szocialista politikus az elsőfokú döntés után először helyi MSZP-frakcióvezetői posztjáról mondott le, majd tavaly novemberben a X. kerületi önkormányzati mandátumától szintén megvált. Révész Máriusz fideszes képviselő lapunknak korábban egyébként azt állította, hogy a X. kerületi MSZP-szervezet létszámát Kaszabék a kilencvenes évek végétől úgy duzzasztották fel 1500, más hírek szerint 1900 főre, hogy a Kőbányán munkát kapó vállalkozóknak a dolgozóikat papíron be kellett léptetniük a szocialista párt megfelelő alapszervezetébe.
A fiktív módon felduzzasztott pártszervezet a különböző tisztújításokon évekig akkora erőt képviselt, mint átlagban négy-öt másik fővárosi szocialista pártszervezet. A kőbányai MSZP az idén tavaszszal egy újabb tagrevízión esett át, így csupán mintegy 450 tagja maradt. Szocialista párti informátorunk szerint jelenleg vezetési válsággal küzd a X. kerületi MSZP-szervezet, Novák Gyula elnök tavaszi félreállása után ugyanis utódlási harcok törtek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.