Műtrágyaméreg szivárog a Marosba

Újabb „vegyianyag-bombáról” beszélnek a román–magyar határ mentén, amely közvetve – a talajvízen és a Maros folyón keresztül – hazánk folyóit is szennyezi. Aradon egy húsz éve leállított vegyipari kombinát ammóniumszármazékai jutottak el jelentős mennyiségben a felszín alatti vizekbe, amelyek a nagyváros ivóvízkészletét is veszélyeztetik. A hatóságoknál megoszlanak a vélemények a szennyezés mértékéről.

2009. 01. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben szennyezik még ma is Arad talajvizét az egykori vegyipari kombinát termelése során visszamaradt vegyi anyagok, a helyi hatóságok azonban azzal nyugtatgatják a lakosságot, hogy az ivóvíz minősége nem forog veszélyben. A 183 ezer lakosú, tizenkét százalékban magyarok lakta megyeszékhelyen a tavalyi év végén vált ismét közbeszéddé ez a téma. Ekkor hozta nyilvánosságra ugyanis a megyei környezetvédelmi ügynökség a város három helyszínén időszakonként végzett méréseiről szóló jelentését, amely lehangoló képet mutatott a talajban lévő víz minőségéről. A szakhatóság munkatársai által még 2008 nyarán végzett ellenőrzések eredményei kimutatták, hogy a város talajvizében a vegyi értékek több helyen még mindig a megengedett arányok többszörösét teszik ki. Arad első számú potenciális szennyezőforrásának jelen pillanatban is a várostól néhány kilométerre fekvő Öthalmon található vegyipari kombinát számít, amely 1990-ben abbahagyta ugyan a termelést, működése során azonban akkora mennyiségű ammóniumszármazékokat juttatott a talajvízbe, hogy az ammónium- és nitrogénionok értéke ma is 960 milligrammra rúg literenként – miközben a romániai megengedett érték mindössze 0,5 milligramm/liter. Az egykori szocialista nagyüzemen kívül ugyancsak veszélyes anyagokkal szennyezik a talajt a város belterületén található volt szemétlerakatok, valamint a ma is működő, barnaszénnel táplált hőerőmű, amelynek salaktárolójából folyamatosan nátrium, valamint kloridok és szulfátok szivárognak a talajvízbe. (A szulfátionok például a literenkénti 250 milligrammos határérték többszörösét, 1120 milligramm/litert érik el). Ezek a az anyagok a talajvízen keresztül olyan mértékben elszennyezik a Maros vizét, hogy annak hatásai Magyarországon is kimutathatók.
A magyar kifogásoknak köszönhetően Nagylak és a romániai Ópécska önkormányzata között nemrég megállapodás is született egy közös víztisztító állomás megépítéséről. Ez a létesítmény azonban csak két év múlva kezdheti el a munkát, addig gyakorlatilag szabadon érkeznek a mérgek hazánkba a Maros folyón.
Székely Attila, az Arad megyei környezetvédelmi felügyelőség vezetője szerint a kommunizmus éveiben műtrágyát előállító üzem okozta szennyezés korábban akut problémát jelentett a város és környezete számára is. Az ipari monstrum területén ugyanis a szabadban, hatalmas kupacokban tárolták az ammónium-nitrátot tartalmazó vegyi anyagokat, amelyeket az eső folyamatosan belemosott a talajba, ahol felhígultak.
A kilencvenes években több millió köbméter, a kombináttól származó vegyi oldatot tartalmazó vizet pumpáltak ki a környező földekből, de a műveletet aztán 2002-ben abbahagyták. – A környezetvédelmi ügynökség és a vízügyi igazgatóság által végzett próbafúrások nyomán arra a következtetésre jutottunk, hogy noha a talajvíz szennyezettsége ma is magas, mindez nem veszélyezteti a város ivóvízellátását, az Arad vízellátására szolgáló föld alatti tavat ugyanis agyagréteg választja el a talajvíztől – közölte Székely Attila. Hasonlóképpen vélekedik az egykor a kombinát alkalmazásában álló Klein László aradi vegyészmérnök is, aki szerint a földben bizonyára fellelhetők ugyan a kálciumkarbonát-raktárakból származó vegyi anyagok, ezek egy részétől azonban a szivattyúzás során megszabadult a talajvíz. – Működése idején a vegyi üzem jelentősen szennyezte a Marost és a környék levegőjét is, jelenlegi ismereteim szerint viszont az ivóvízellátás terén nem jelent fokozott veszélyforrást a lakosságra – állította kérdésünkre a nyugalmazott szakember.
Korodi Attila, Románia nemrég leköszönt környezetvédelmi minisztere szerint a hatóságoknak bonyolult feladatot jelent a több száz ipari létesítmény rehabilitálása. A legnagyobb gondot a bezárt létesítmények jelentik, ezekkel ugyanis a gazdasági tárca egyszerűen nem foglalkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.