Elmaradt a rendszerváltás

Fölényes győzelmet arattak a kommunisták a Moldovai Köztársaságban vasárnap rendezett parlamenti megméretésen, bebiztosítva maguknak az államfőválasztáshoz szükséges mandátumszámot. Európa legszegényebb országának pártjai néhány éven belüli uniós integrációt vizionáltak a kampányban.

2009. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásokkal ellentétben nem sikerült megtörni a kommunisták hatalmát a Moldovai Köztársaságban rendezett parlamenti választásokon, holott az ellenzéki pártok nagy reményt fűztek a bársonyos rendszerváltáshoz, a Moldovai Kommunista Pártnak azonban a voksok ötven százalékát sikerült begyűjtenie. Ennek köszönhetően a Vladimir Voronin köztársasági elnök fémjelezte alakulat a jelenleginél öttel több, 61 mandátumra tett szert a 101 fős chisinaui törvényhozásban, pontosan annyira, amennyire szüksége lesz ahhoz, hogy a közelgő államfőválasztáson is saját jelöltje legyen a befutó. A kommunistákon kívül három politikai alakulat lépte át a hatszázalékos parlamenti küszöböt: 15 mandátumot szerzett a Dorin Chirtoaca chisinaui főpolgármester vezette Liberális Párt, egygyel kevesebbet tudhatnak magukénak a demokrata-liberálisok, miközben a Mi Moldovánk Szövetséget tizenegy honatya képviseli az új törvényhozásban. Meglepetésre kiesett a parlamentből a Prut menti ország Romániához fűződő kapcsolatainak szorosabbá tételét szorgalmazó demokrata-liberális alakulat, amelynek okát többen abban látják, hogy kommunistaellenes retorikája ellenére 2005-ben hozzájárult Voronin újraválasztásához.
A liberális, az uniós csatlakozás melletti elkötelezett ellenzéki alakulatok vezetői a Voronin-rezsimnek tulajdonított masszív, a látássérülteknek is szavazati jogot biztosító választási csalásokkal magyarázták a kommunisták győzelmét. Ez azonban az eredmény tekintetében már mit sem számít, pláne, hogy azok az EBESZ megfigyelői szerint „nagy vonalakban” tisztességesnek tekinthetőek.
Elemzők egyébként erősen kétlik, hogy a 2001 óta hatalmon lévő kommunisták – kampányígéretükhöz híven – 2013-ra bevezetik az EU-ba a Szovjetuniótól 1991-ben függetlenedett, 4,3 milliós lélekszámú országot. Ennél is nehezebb feladatnak tűnik az életszínvonal növelése: miközben egy kezdő moldovai pedagógus bére jelenleg alig éri el a 15 ezer forintnak megfelelő lejt, Voroninék a kampányban 500 eurós átlagfizetést ígértek. Nem csoda, hogy mindezt a moldovaiak jelentős részének nincs türelme kivárni, becslések szerint ugyanis a lakosság negyede külföldön keresi megélhetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.