Moldáv amnesztia

Amnesztiát hirdetett tegnap Vladimir Voronin moldovai államfő az egy héttel ezelőtt Chisinauban bekövetkezett zavargások nyomán letartóztatott tüntetők esetében. Eközben bizonyítékok láttak napvilágot az őrizetbe vett kommunistaellenes fiatalok elleni brutális kínzásokról.

2009. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román hatás. Traian Basescu államfő felszólítására a bukaresti kormány tegnap elfogadta a román állampolgárságra beadott moldovai igények elbírálásának megkönnyítését. Basescu elmondta, hogy több mint 600 ezren (más források szerint egymillióan) kérték Moldovában a román állampolgárságot, s az igények száma elérheti a 800 ezret. Egyúttal utasítást adott az ide vonatkozó törvények módosítására. Elsősorban a fiatalok kérik a román állampolgárságot, amelynek segítségével kitörhetnek a hazai nyomorból, dolgozhatnak az Európai Unióban. Chisinau rosszallóan figyeli e trendet, s már a helyhatósági választásokon igyekezett például megakadályozni a kettős állampolgárok indulását. Az ellenzék most mandátumot szerzett 41 képviselőjéből 22 kettős állampolgár vagy már beadta erre igényét. A hatályos törvények szerint a kettős állampolgárság kizárja a mandátum bejegyzését. (MN)


Vladimir Voronin az április 5-i parlamenti választások nyomán kirobbant tiltakozássorozat őrizetbe vett résztvevői elleni bűnvádi eljárások beszüntetésére szólította a chisinaui nyomozó hatóságokat. Az államfő a közszolgálati televízióban tegnap este bejelentette: a közelgő ortodox húsvétra tekintettel általános amnesztiában részesíti a tüntetőket, és a továbbiakban csak a visszaeső bűnözők maradnak előzetes letartóztatásban. „Sajnálom, hogy az őrizetbe vettek ilyen árat fizettek az önmagukat politikusoknak nevező személyek ténykedéséért” – jelentette ki Voronin. Ezzel egy időben Chisinauban tegnap megkezdték az április 5-i választásokon leadott szavazatok újraszámlálását. Erről vasárnap döntött az alkotmánybíróság a kommunista párt kérésére, mivel az alakulatnak mindössze 250 voksra van szüksége a kormányalakításhoz és az új államfő megválasztásához szükséges parlamenti többség megszerzéséhez.
Az ellenőrzési folyamatban nem vesznek részt a chisinaui törvényhozásba bejutott három ellenzéki alakulat képviselői. Vezetőik tegnap választási csalásra utaló adatokat hoztak nyilvánosságra, miszerint a 4,3 milliós országban százezer hamis szavazólapot bocsátottak a kommunisták rendelkezésére, emellett szerintük több ezer elhunyt „élt” szavazati jogával. Közben a chisinaui és a bukaresti média feltárta: a zavargások nyomán őrizetbe vett, hivatalos adatok szerint 200, sajtóinformációk szerint 800 tüntetőt fegyőrök és rendőrök brutálisan megverték, és olyan nyilatkozatokat írattak alá velük, amit el se olvashattak. Edwin Berry, az ENSZ emberjogi megfigyelője megerősítette, a véresre vert, apró zárkákba bezsúfolt rabokat napokig éheztették. Tegnap az EU soros elnöki tisztségét betöltő Mirek Topolánek cseh kormányfő bejelentette: április 22-én Chisinauba látogat, és Moldovába utazik az Európa Tanács megbízottja is, hogy kivizsgálja az emberi jogok megsértésére utaló információkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.