Moldovai káosz és forradalom

Forradalmi hangulat lengi be a Moldovai Köztársaságot, amelynek fővárosában tegnap több ezren tiltakoztak a kommunistáknak a vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelme ellen, követelve a megméretés megismétlését. Az EU-t és Oroszországot aggasztják a chisinaui erőszakos cselekmények.

2009. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízezren vonultak ki tegnap Chisinau utcáira, csalással vádolva a Moldovai Köztársaságban vasárnap rendezett választások nyomán hatalmon maradt kommunistákat. A főleg diákokból álló tömeg a nap folyamán többször összecsapott a vízágyút és könnygázt bevető karhatalmi erőkkel, majd sikerült betörnie a parlament és az államfői hivatal épületébe. A tüntetők szinte mindent az utcára hordtak és felgyújtottak, ami mozdítható volt a két intézményben, majd kitűzték az EU és Románia zászlaját az épületek homlokzatára. Az olasz ANSA hírügynökség jelentése szerint a chisinaui ellenzéki tüntetők az új választások követelésén túl azt skandálták, hogy „Be akarunk lépni Európába, egyesülni akarunk Romániával!” A moldovai ellenzéki pártok által rendezett utcai megmozdulások nyomán több mint félszáz rendőr és fiatal szorult kórházi ápolásra. Egy nő életét vesztette a parlament lángokban álló épületében.
Dorin Chirtoaca chisinaui polgármester, az ellenzéki liberális párt alelnöke a tiltakozások folytatására szólította fel a tüntetőket mindaddig, amíg nem írnak ki új parlamenti megméretést a 4,3 milliós lélekszámú Prut menti országban, egyúttal arra kérte a nemzetközi szervezeteket, ne ismerjék el a választások eredményét. A 2001 óta hatalmon lévő, Vladimir Voronin államfő fémjelezte Kommunista Párt a kormányalakításhoz és az új köztársasági elnök megválasztásához elegendő 61 mandátumot szerzett a chisinaui törvényhozásban, miközben a küszöböt átlépő három liberális alakulat negyvenet. Voronin – aki már nem pályázhat harmadik elnöki mandátumra – a chisinaui kormány rendkívüli ülésén külföldről finanszírozott államcsínykísérletnek nevezte a történteket.
Tegnap este a parlamenti küszöböt átlépett három ellenzéki párt vezetői tárgyalást folytattak Vladimir Voronin államfővel, Zinaida Greceanii kormányfővel és Marian Lupu parlamenti elnökkel, de nem sikerült kiharcolniuk a választások megismétlését. Voronin – aki ismételten azzal vádolta az ellenzéket, hogy erőszakkal kívánja átvenni a hatalmat – leszögezte: csak akkor egyezik bele a szavazatok újraszámlálásába és egy új megméretés megrendezésébe, ha az ellenzék bizonyítani tudja a választási csalást, amit a strasbourgi emberjogi bíróság is megerősít. Korábban olyan jelentések láttak napvilágot, miszerint a moldovai hatóságok megállapodtak az ellenzék vezetőivel a választásokon leadott szavazatok újraszámlálásában.
Moldova határozottan megvédi az állam egységét a tüntetőkkel, az államcsíny elkövetésére törekvő fasisztákkal szemben – jelentette ki az államfő televíziós beszédében. Lupu különben burkoltan Romániát vádolta meg a zavargások kiprovokálásával, a moldovai külügyminisztérium pedig konzultációra hazakérette bukaresti nagykövetét.
Kiprovokált erőszakos cselekményekről beszélt Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes, miközben Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította a moldovai ellenzéket, tartózkodjon az erőszaktól, egyúttal a békés tüntetések engedélyezését kérte a hatóságoktól.
Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a moldovai helyzetet mielőbb, békés úton, a választási törvény és az alkotmány normáinak tiszteletben tartásával kell rendezni. Az orosz államfő ezt a moldovai államfőnek fejtette ki, akivel telefonon beszélt az esti órákban.
Szergej Markov elemző, a moszkvai politikatudományi intézet igazgatója úgy véli: Moldovában „radikális nacionalista román csoportosulások” kívánnak narancsos forradalmat kirobbantani. Szerinte ezt támasztja alá, hogy a lázongó chisinaui fiatalok egyebek mellett a Romániával való egyesülést követelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.