Ösztönzött erdélyi hazatérés

Szociológusok szerint anyagilag és érzelmileg egyaránt ösztönzőleg hat az Erdélyből elvándorolt magyarokra, ha a helyi önkormányzatok támogatják a szülőföldre történő visszatelepülést. A székelyföldi Sepsiszentgyörgy önkormányzata ingyenes telekkiutalással csalogatja haza a városból Erdély más vidékeire vagy külföldre elszármazott fiatalokat.

2009. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia-szerte egyedi vállalkozásba fogott a székelyföldi Sepsiszentgyörgy önkormányzata, hogy hazacsalogassa elvándorolt polgárait. Kovászna megye 61 ezres lélekszámú, 75 százalékban magyarok lakta székhelyén a polgármesteri hivatal közművesített, ingyentelket ajánl azoknak a fiatal házasoknak, akik szívesen hazaköltöznének a városba, anyagi helyzetük miatt azonban nem tudnak kedvező lakhatási körülményeket biztosítani maguknak. Az ötlet Antal Árpád polgármestertől származik, aki a Romániában tavaly júniusban rendezett helyhatósági választások kampányában hirdette meg Gyere haza! elnevezésű programját. A 2004–2008 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselőjeként tevékenykedő politikus vállalta, hogy négyéves polgármesteri mandátuma alatt legalább kétszáz fiatal párnak ad ingyen házhelyet. Programját elsősorban azzal indokolta, hogy például a Kolozsváron tanuló sepsiszentgyörgyi diákok alig 43 százaléka költözik haza egyetemi tanulmányainak befejezése után. „Éppen ezen szeretnék változtatni, hiszen a városnak jól képzett munkaerőre van szüksége. Ha évente száz-százötven fiatal szakember hazatér, hegyeket lehet velük megmozgatni” – nyilatkozta a 33 éves, szociológiai tanulmányait Kolozsváron, majd a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen végző Antal Árpád. Kezdeményezése máris sikeresnek mondható, hiszen március elsejéig már több mint száz, Sepsiszentgyörgyről elvándorolt személy nyújtotta be kérvényét közművesített telekre. Az önkormányzat már elkészítette a megyeszékhely peremén fekvő, 23 hektáros terület városrendezési tervét, amelyet 300 és 500 négyzetméteres telkekre parcelláznak fel. Feltétel, hogy a házat két év leforgása alatt kell felépíteni, az ingatlant pedig tíz évig nem lehet elidegeníteni vagy bérbe adni, azt követően a telek tulajdonjoga átszáll a házépítő fiatalokra.
A sepsiszentgyörgyihez hasonló fészekrakóprojektre Erdély más településein eddig még nem volt példa. Több mint tíz évvel ezelőtt a román kormány próbálkozott azzal, hogy ingyentelket bocsát fiatalok rendelkezésére házépítés céljából, a kezdeményezés azonban megrekedt, mert az önkormányzatoknak nem volt kiosztható földterületük. Veres Valér kolozsvári szociológus hasznosnak tartja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat programját, ezzel egy időben szerinte általában motiválni lehetne a fiatalok otthon maradását, ha a hazatelepedéstől függetlenül telekhez jutnának. A Kovászna megyei származású szakértő szerint a lakhatási gondokon kívül a fiatalok külföldön maradásában közrejátszanak még a kedvezőtlen hazai munkaerő-piaci viszonyok is, például az alacsony foglalkoztatottság és a bérek.
A szintén kolozsvári Horváth István szociológus úgy látja, a gazdasági válság hatására sajátosan alakultak a migrációs folyamatok. Sok erdélyi fiatal amiatt tért vissza szülőföldjére, mert nem találta meg számításait külföldön, mások – terep- és nyelvismeretüket kamatoztatva – multinacionális cégek munkatársaként telepedtek haza. „Nagyon sokan azért nem vállalják a hazatelepedést, mert elidegenedtek a romániai adminisztrációs környezettől, számukra a visszavándorlás ugyanolyan nehézségekkel jár, mint korábban a kitelepülés. Esetükben a hatóságok odafigyelési gesztusa nemcsak anyagilag, hanem érzelmileg is ösztönzőként hat” – nyilatkozta lapunknak a kincses városi Kisebbségkutató Intézet vezetője. Horváth István hozzátette: az erdélyi magyarok visszavándorlási tendenciája nem látványos ugyan, viszont többek között abban is tetten érhető, hogy egyre több hazatelepült szülő aggódik amiatt: tizenegy osztályt Magyarországon tanult gyermeke nem tud majd leérettségizni Romániában. Hivatalos adatok szerint a jelenleg 1,43 milliós lélekszámú romániai magyarság az elmúlt huszonöt év során közel 300 ezer fővel csökkent a kivándorlás, az asszimiláció és a termékenységi arányszám csökkenése miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.