Államalkotó magyarság

A kulturális autonómiát szavatoló kisebbségi törvény elfogadását és a decentralizációs folyamat gyorsítását szorgalmazta Traian Basescu román államfő az RMDSZ hét végi kongresszusán. A szövetség szerint itt az ideje, hogy a magyar közösséget államalkotó tényezőként ismerjék el, az autonómiák rendszerét pedig államszervezési rangra emeljék Romániában.

2009. 05. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemet szúrt a magyar pannó. Incidens is tarkította az RMDSZ-nek a kincses városi Diákművelődési Házban tartott kongresszusát. A helyi polgármesteri hivatal illetékesei ugyanis felszólították a szervezőket, távolítsák el az intézmény homlokzatára kifüggesztett, az eseményt és a választási magyar összefogást hirdető transzparenseket. A városháza ellenőrei azt kifogásolták, hogy a bannerek kizárólag magyar nyelvű szövegeket tartalmaznak. A szervezők megtagadták a pannók eltávolítását, így azok a rendezvény végéig a helyükön maradtak. (R. Sz.)


A közelgő európai parlamenti, valamint az ősszel esedékes romániai államfőválasztásra való készülődés nyomta rá bélyegét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szombati, Kolozsváron rendezett kongresszusára. A szervezet legfelsőbb döntéshozó fórumán – premierként az elmúlt húsz évben – részt vett Románia államfője, a második mandátumára, no meg a magyarok szavazataira pályázó Traian Basescu, aki a decentralizáció felgyorsítását és a kulturális autonómiát tartalmazó kisebbségi törvény mihamarabbi parlamenti elfogadását sürgette. Miközben az elnök sűrűn dicsérte az RMDSZ-t – szerinte az alakulat nélkül a bukaresti parlamenti pártok számtalan hibát elkövettek volna a kisebbségpolitika terén –, kapott a szövetség hideget is. Basescu szerint valamennyi kisebbség számára szavatolni kell kulturális és történelmi önazonossága megőrzésének jogát, leszögezte ugyanakkor: a „maximalista, Románia alkotmányába ütköző” követelések (a területi autonómia – a szerk.) fékezik a decentralizációt. Meglehet, Basescu gesztusa hiábavalónak bizonyul, a több mint félezer kongresszusi küldött ugyanis vastapssal fogadta Crin Antonescu liberális elnököt, az alakulat államfőjelöltjét, akit tucatnyi RMDSZ-es politikus nyíltan a támogatásáról biztosított. Németh Zsolt, a Fidesz külpolitikai kabinetvezetője üdvözölte a Tőkés László vezette nemzeti tanáccsal kötött választási együttműködést, és az autonómiát nevezte az erdélyi magyarság megmaradása zálogának, „tartalmas” felszólalásában ugyanakkor Lendvai Ildikó MSZP-elnök arról számolt be, hogy kolozsvári útja előtt ellátogatott a fodrászhoz, hogy tessék az erdélyi politikusoknak. Markó Béla RMDSZ-elnök örömének adott hangot, hogy létrejött a választási összefogás Tőkéssel – az EP-jelöltlistát vezető püspök levélben üdvözölte a kongresszust –, továbbra is elutasította viszont az együttműködést az erdélyi polgáriakkal. Az eseményen elfogadott dokumentumban az RMDSZ leszögezte: a másfél milliós romániai magyarságot államalkotó tényezőként, a magyart pedig helyi és regionális szinten hivatalos nyelvként kell elismerni, emellett a szövetség olyan kisebbségvédelmi normák elfogadását javasolja az EU-ban, amelyek valamennyi tagállam számára irányadónak tekintik a különböző autonómiamodelleket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.