Jogi szélmalomharc a kastélyokért

Évekig tartó pereskedés, bürokratikus akadályok gátolják a magyar nemesi családok birtokba helyezését Romániában. Az erdélyi nemesi családok leszármazottai ma is bürokratikus akadályokba ütköznek kastélyuk visszaigénylése során.

2009. 05. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdély egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várkastélyát, a gyaluit, jogos tulajdonosa hét éve próbálja birtokba venni – eredménytelenül. A Kolozsvár és Bánffyhunyad között fekvő nagyközség impozáns kastélyát és a hozzá tartozó mintegy 15 hektáros kertet az utolsó tulajdonos leszármazottja, a Kanadában élő Barcsay Tamás egyetemi tanár 2002-ben igényelte vissza a román államtól, ám az ingatlant kezelő Kolozs megyei önkormányzat különböző jogi kibúvók révén késlelteti a visszaszolgáltatást. Például azzal, hogy eltűntnek nyilvánította a kastélykert egyik parcellájának telekkönyvét, később a tulajdonosnak kellett felhívnia a hatóságok figyelmét, hogy az ingatlanból kiköltözött a gyermekjogvédelmi hatóság, így már nincs akadálya a természetben történő visszaszolgáltatásnak. Hosszú ideje pedig azt kutatják a képviselő-testület jogászai, melyik parcellán áll egy, az államosítás után a telekre felhúzott épület, amely nem adható vissza. Pedig a visszaszolgáltatás már csak azért is sürgős, mivel a feljegyzésekben először 1439-ben említett várkastély állagára jelenleg senki nem fordít figyelmet, holott a nagy erdélyi kastélyok közül már csak a marosvé-csi, a radnóti és a gyalui lenne lakható, a többi romos. A négyzet alakú, négy sarokbástyával ellátott, mintegy hatvantermes épület felújítása tetemes anyagi ráfordítást igényel ugyan – szakértők mintegy 25 millió euróra becsülik a teljes rehabilitáció költségét –, idővel azonban páratlan turisztikai látványossággá lehetne varázsolni. A hetvenéves Barcsay Tamás professzor, Barcsay Ákos erdélyi fejedelem testvérének egyenes ágú leszármazottja a Nyugat-Európában látogathatóvá tett kastélyturizmus mintájára rendezné be az 1948-ban államosított gyalui ingatlan egy részét, ahol a látogatók a tulajdonossal is megismerkedhetnek, ami kuriózum lehetne a régióban, mert a Magyarországon magántulajdonba került kastélyok jórészt elveszítették szellemüket azzal, hogy luxusszállókká alakították őket.
Hasonló szélmalomharcot vív a román állammal a Magyarországon élő Atzél Ferenc, a Bethlen család leszármazottja a Beszterce-Naszód megyei Árokalján található egykori grófi kastélyért. A hatóságok szerint az örökös késve, a restitúciós határidő lejárta után terjesztette be igényét a neobizánci stílusban épült kastélyra és az ahhoz tartozó 16,5 hektáros területre. A viszszaszolgáltatás legfőbb akadálya az, hogy a birtokot évek óta a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem használja, és jelentős öszszeget fordított felújítására, fenntartására. (A mintegy 150 különleges fafajtát tartalmazó arborétumot a környezetvédelmi és biológiai kar hallgatói használják szakmai gyakorlatra). Atzél Ferenc azonban bírósági úton követeli vissza ősei jussát, a sajómagyarósi polgármesteri hivatal ellen kezdeményezett per azonban hoszszadalmas lesz, mivel az egyetem is foggal-körömmel ragaszkodik a kastélyhoz. Különben Romániában nem létezik központi nyilvántartás arról, hány kastély került magántulajdonba, illetve hány maradt köztulajdonban; az erdélyi történelmi családok tagjait tömörítő marosvásárhelyi Castellum Alapítvány szerint Erdélyben eddig mintegy 30 család kapta viszsza kastélyát, udvarházát. A múlt év végén Borbély László RMDSZ-es fejlesztési miniszter meghirdette ugyan a kastélyok rehabilitációját célzó programját (Maros megye 26 kastélyának felújítására 5,7 milliárd forintnak megfelelő összeget fordítottak volna), a decemberi kormányváltás után azonban a projekt megrekedt. Jól példázza a jelenlegi bukaresti hatalom hozzáállását, hogy a Habsburg-családnak visszaszolgáltatott, Drakula-mítoszáról közismert törcsvári kastélyt és a mindeddig benne működő múzeumot a román hatóságok májusban úgy készülnek átadni Dominik hercegnek, hogy a csillárokat és a fali- csatlakozókat is eltávolították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.