Mi lesz a feltárt múlttal?

Bukaresti szakértők szerint mintegy tízezerre tehető Romániában a kommunizmus idején rendszerellenes tevékenységük miatt kivégzett ellenállók száma, közülük négy földi maradványait nemrég fedezték fel Erdélyben. Noha Románia hivatalosan is elítélte a vörös uralom rémtetteit, mindeddig egyetlen állambiztonsági tisztet sem vont felelősségre a nyomozó hatóság.

2009. 05. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélmalomharcot vív a múlttal a kommunizmus bűntetteit kutató bukaresti intézet (IICCR). Miközben hároméves fennállása során az intézmény munkatársai több tucat, a romániai kommunista hatalom 42 éves uralma idején elkövetett bűncselekményt tárt napvilágra, a nyomozó hatóságok nem sietnek a sok esetben ma is élő gyilkosok, illetve megbízóik felelősségre vonásával. A 2006-ban létesített intézet eddig több mint félezer hasonló esetet vitt az ügyészség elé, de ezek közül egyet sem vizsgáltak ki: a közvádlók nem vonják ugyan kétségbe a bűntettek elkövetését, viszont azt állítják, ezek annyira régen történtek, hogy ma már nem lehet elítélni az elkövetőket.
Április végén három olyan antikommunista ellenálló földi maradványait találták meg az erdélyi Beszterce–Naszód megyében, akiket 1949-ben bírósági per nélkül végeztek ki a két évvel azelőtt hatalomra került bukaresti vörös rezsim állambiztonsága, a Securitate emberei. Az I. Mihály román király egykori lovastisztje, a náci haláltáborokat is megjárt Leonida Bodiu vezette partizánok a Securitate által Fehér Gárdának nevezett szervezetben szálltak szembe a kommunista hatalommal. Azóta újabb, hasonló körülmények között kivégzett partizán holttestét találták meg Hunyad megyében is.
Marius Oprea történész, az IICCR elnöke felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a rendőrség és az ügyészség kezdetben megtagadta, és csak a sírfeltárás médiában való megjelenése után egyezett bele a hatvan évvel ezelőtt történtek kivizsgálásába, miközben kriminológiai jelentés hiányában a bukaresti intézet nem tudna az igazságszolgáltatáshoz fordulni a bűncselekmény körülményeinek feltárására. „Számomra érthetetlen, hogy miközben Traian Basescu államfő a parlamentben illegitimnek és gyilkosnak nyilvánítja a romániai kommunista rendszert, a nyomozó hatóságok valamennyi alkalommal bűnvádi eljárás indítása nélkül lezárják a bűncselekményeket” – méltatlankodott Oprea. Felháborodása annál is inkább érthető, hogy az általa vezetett intézet az ügyészség tudomására hozta még az antikommunisták ma is élő gyilkosainak nevét is. A bukaresti intézmény eddigi kutatásai szerint mintegy tízezerre tehető Romániában a kommunizmus idején rendszerellenes tevékenységük miatt kivégzett ellenállók száma. „Meggyőződésem, hogy ezek a gyilkosságok az emberiesség ellen elkövetett bűnöknek minősülnek, amelyek nemzetközi egyezmények értelmében soha nem évülnek el” – vallja Marius Oprea.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.