Románia nem adja a Fekete-tenger olaját

Románia fel fogja bontani a fekete-tengeri kontinentális talapzatban rejlő szénhidrogének kitermelésére vonatkozó, korábban a Sterling Resources társasággal kötött szerződést. Az ásványi erőforrásokat kezelő bukaresti ügynökség súlyos rendellenességeket fedezett fel a liberális Calin Popescu Tariceanu vezette román kormány és a kanadai cég között tavaly megkötött szerződésben.

2009. 05. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gelu Maracineanu, az ügynökség elnöke szerint a fekete-tengeri Kígyók szigete körüli, szénhidrogénben gazdag két övezet – a Midia és a Pelikán, amelynek 80 százalékát Romániának, 20 százalékát pedig Ukrajnának ítélte februárban a hágai Nemzetközi Bíróság – a Sterling Resources által felbecsült tartalékokhoz képest sokkal több gázt és kőolajt tartalmaz. Korábbi becslések szerint a tízmillió tonna kőolaj mellett a Romániához tartozó övezetben 70 milliárd köbméter gáz is van, Maracineanu szerint viszont valójában százmilliárd köbméter gáz rejlik a kontinentális talapzatban.
Az Emil Boc vezette, tavaly decemberben hatalomra lépett bukaresti kormány a hágai bíróság döntése után tette közzé a kanadai cég beleegyezésével a szerződést, illetve annak mellékletét, amely a kontinentális talapzat koncesszióba adásáról rendelkezik. Boc azzal vádolta elődjét, Tariceanut, hogy mandátuma lejárta előtt néhány nappal fogadta el a kanadai céggel kötött koncessziós szerződést, ami a Boc-kormány szerint rendkívül előnytelen a román állam számára. A legutóbbi szerződésmódosítások szerint ugyanis Románia csak évi járadékra jogosult, ami a majdani bruttó olajtermelésnek a 3,5-13,5 százalékát, a bruttó gáztermelésnek pedig a 3,5–13 százalékát teszi ki. Az 1992-es szerződés értelmében viszont – amely még csak próbafúrások végzésére jogosított fel egy céget – az államot a termelés 45 százaléka illette volna meg.
Miközben a bukaresti parlament vizsgálóbizottságot hozott létre a Sterlinggel kötött szerződés záradékainak feltárására, Iulian Iancu, a képviselőház iparügyi bizottságának elnöke közölte: a társaság nem rendelkezik sem környezetvédelmi, sem építkezési, sem az ásványügyi hatóság engedélyével. Adriean Videanu gazdasági miniszter szerint a kormány úgy kívánja módosítani a kanadaiakkal szentesített megállapodást, hogy az állami Romgaz vállalaton keresztül Romániát illesse meg a kitermelt nyersanyag 45 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.