Válságban a román futball

Minden szinten válság övezi a román labdarúgást: a belföldi pontvadászatot példátlan megvesztegetési ügyek, letartóztatások feketítik be, a 2010-es világbajnokságról minden bizonnyal lemaradó nemzeti tizenegy pedig fennállása leggyengébb időszakát éli. Ráadásul a kapitánykeresés sem zökkenőmentes Bukarestben.

2009. 05. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők egyik legnagyobb korrupciós botránya tépázza a román futball tekintélyét, miközben a sportág eddig sem volt mentes a tisztességtelen játéktól. A korrupcióellenes ügyészség a múlt héten 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte Cornel Penescut, az élvonalbeli FC Arges labdarúgóklub tulajdonosát és Gheorghe Constantint, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) játékvezetői bizottságának vezetőjét. A nyomozó hatóság által összegyűjtött bizonyítékok szerint a Dacia-gyáráról ismert Pitesti város csapatának dúsgazdag mindenese két, ugyancsak rács mögé juttatott helyi üzletemberen keresztül mintegy 150 ezer eurót fizetett több bírónak, hogy együttese javára fújják a sípot. Penescu mindemellett 70 ezer eurót juttatott Constantinnak – aki őrizetbe vétele után lemondott tisztségéről –, hogy az idei szezonban olyan játékvezetőket delegáljon a jelenleg a Liga 1. 10. helyét elfoglaló FC Arges mérkőzéseire, akik megfelelnek elvárásainak, illetve hogy az élvonalbeli bírók közé felvegye a klubvezető egyik protezsáltját. Az elmúlt napokban az ügyészség négy aktív játékvezető – közöttük a magyar nemzetiségű Lajos Tibor – ellen indított bűnvádi eljárást csúszópénz elfogadásának gyanújával, ők a hét végi fordulókban már nem is kaphattak szerepet. A lista tegnap további két fővel bővült. A román futballt alapjaiban megrengető megvesztegetési botrány egyébként csak a kívülállóban kelt döbbenetet, az élvonalban szereplő klubcsapatokat finanszírozó üzletemberek rovott múltja ismeretében viszont már szinte „normálisnak” tűnik. Penescu például korábban bevallotta: a kilencvenes évek elején a pitesti Dacia-gyárból feketén, csúszópénzért beszerzett alkatrészek illegális forgalmazásából alapozta meg a jövőjét, miközben a román labdarúgás másik fenegyereke,
George Becali, a bukaresti Steaua tulajdonosa a mai napig tisztázatlan ingatlanpanamákkal, alvilági módszerekkel tett szert 2,5 milliárd euróra becsült vagyonára. A juhpásztorból futballmágnássá lett Becalit egyébként az ortodox húsvét előtt helyezték szabadlábra, miután erőszakos fogva tartás miatt április 2-án öt testőrével együtt letartóztatták.
Eközben nem mennek fényesebben a dolgok a román válogatott háza táján sem, amely eddig az elvárásokon alul teljesít a jövő évi világbajnokság 7. európai selejtezőcsoportjában. A gárda öt mérkőzés alatt mindössze négy pontot gyűjtött, ezzel az 5. helyen áll, és miután idén mindkét tétmeccsét elveszítette – legutóbb Ausztriától kapott ki –, gyakorlatilag lemondhat a dél-afrikai szereplésről. Nem csoda, hogy a nemzeti sportági szövetség, az FRF megelégelte a kudarcsorozatot, és április elején menesztette a válogatottat öt éve irányító Victor Piturcát, aki viszont most peres úton követeli a 2010-ben lejáró szerződésében lefektetett 500 ezer eurós lelépési díjat.
Ennél is nagyobb fejtörést okoz a döntéshozók számára, hogy kútba fulladt a Piturca utódlására kiszemelt, az egyik legeredményesebb román trénernek tartott Mircea Lucescu hazacsábítási kísérlete. A 64 éves, a román válogatottat legutóbb 28 évvel ezelőtt irányított szakember ugyanis a hét végén 2011-ig hosszabbított az ukrán Sahtar Donyeckkel, amellyel 2004 óta három bajnoki címet, két kupát és három szuperkupát nyert, a múlt héten pedig bejutott az
UEFA-kupa elődöntőjébe. A kiszemeltek között szerepel a sztáredző fia, a román élvonalban szereplő FC Brassót irányító Razvan Lucescu, Gheorghe Hagi, a román aranygeneráció oszlopos tagja, aki 2001-ben öt hónapig már volt szövetségi kapitány, valamint a jelenleg a belga Standard Liégenél edzősködő Bölöni László is. A marosvásárhelyi származású szakember a napokban úgy nyilatkozott: megtiszteltetésnek, de valószínűtlennek tartaná, ha visszahívnák a román válogatott élére, egyúttal nem cáfolta azokat a híreket, miszerint az ő neve is szóba került a belga nemzeti tizenegy éléről nemrég menesztett Rene Vandereycken lehetséges utódjai között.
Egyébként is gyanítjuk: jelen helyzetben a belga kapitányi poszt minden tekintetben vonzóbb, mint a román.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.