Elena Brüsszelbe készül

A politikusokból kiábrándult fiatalok voksaira számít Elena Basescu, a román elnök 29 éves lánya, aki függetlenként indul az európai parlamenti választáson. A korábban fotómodellként bizonyító újdonsült politikus lapunknak adott interjújában elmondta: nem támogatja a területi autonómiát, de jó véleménnyel van a magyarokról.

2009. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért döntött úgy, hogy a politikai pályát választja? Ez családi hagyomány?
– Olyan családban nőttem fel, ahol 1990 óta naponta téma a politika. Édesapám már 1991-ben helyettes államtitkári tisztséget töltött be a szállításügyi tárcánál, később miniszter is volt, szinte minden kormányban megfordult, majd Bukarest főpolgármestere, 2004-ben pedig államfő lett. Senki sem kényszerítette rám a politikai pályát, ez nálam olyan természetes, mint amikor orvoscsaládoknál a gyermek is a medicinát választja. Együtt örültem, szenvedtem apámmal, és hozzá hasonlóan engem is főleg a kevésbé kellemes időszakok edzettek meg. Hiszen csak akkor kezded megérteni a politika működését, ha aktívan részt veszel a választási kampányban, amikor maximumra hág az adrenalinszint, amikor minden vagy semmi a tét. Ráadásul szeretem is a politikát.
– Egykori fotómodellként bizonyára megszokta a reflektorfényt. Hogyan viseli viszont a politikában kapott támadásokat?
– A modellkedés számomra hobbi volt, amit egyáltalán nem szégyellek, noha rosszakaróim emiatt is lefitymáltak. Évekig közgazdászként dolgoztam, divatbemutatókon főleg hétvégenként vettem részt. Tetszik, nem tetszik, a politikai támadásokhoz hozzá kellett szoknom, már csak azért is, mert a politika komoly hivatás, amelyet az emberek érdekében űzöl, nem pedig egyszerűen azért, mert szereted. Gyávaság lenne meghátrálnom minden egyes támadás után. Ha kudarcot vallok, eredeti, közgazdászszakmámhoz még bármikor visszatérhetek.
– Feltételezem, édesapja ellátja néhány jó tanáccsal.
– Amikor közöltem, hogy kilépek a korábban általa vezetett Demokrata-Liberális Pártból, és függetlenként indulok, megkérdezte: képesnek érzem magam egyes egyedül végigcsinálni egy országos kampányt? Baráti beszélgetést folytattunk erről, és arra figyelmeztetett, hogy függetlenként olyan vidékekre is el kell mennem, ahol sokak számára nem szimpatikus a Basescu név, és nem fogadnak vörös szőnyeggel és rózsákkal. Országjárásom során incidensek is előfordultak, Iasiban megpróbáltak rám támadni, de hát a politikában az ellenzékiséget is fel kell vállalni.
– A 2007-es romániai EP-választáson csak Tőkés Lászlónak sikerült függetlenként mandátumot szereznie. Bízik a hasonló sikerben?
– Tőkés Lászlónak specifikus választótábora van, ennek köszönhetően jutott ki Brüsszelbe, anélkül, hogy jelentősen befolyásolta volna a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási eredményét. És lám, a református püspök ezúttal együtt indul a magyar szervezettel. Függetlenként én sem fogom negatívan befolyásolni pártom esélyeit, hiszen elsősorban a rendszerváltás idején született fiatalok voksaira számítok, akik kiábrándultak a politikusokból.
– Mi a véleménye a romániai magyar politikusokról, illetve a magyarországi politikusok erdélyi kampányrészvételéről?
– Természetesnek tartom, hogy magyarországi politikusok Erdélybe is ellátogatnak, közülük nem eggyel a minap az Arad–Békéscsaba szupermaratonon is találkoztam. A Brüsszelben eltöltött egyéves gyakornokságom idején jó viszonyt alakítottam ki Winkler Gyula RMDSZ-es képviselővel. A magyarokról általában kialakított jó véleményem talán a koromnak is betudható, fiatalként megvan a magam véleménye, és senki sem tudja rám erőszakolni a sajátját.
– És az erdélyi magyarok autonómiaigényéről mi a véleménye?
– A területi autonómiával nem értek egyet, a kulturálissal viszont igen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.