Rehabilitálás Erdélyben?

Mérföldkőnek számító döntés született Romániában az 1956-os magyar forradalom nyomán elítélt erdélyiek rehabilitálása terén, miután a bukaresti legfelsőbb bíróság elrendelte a politikai kirakatperben kivégzett Szoboszlay Aladár perének újratárgyalását. Romániában ötven évvel ezelőtt több száz embert börtönöztek be az ’56-os eseményekkel való rokonszenvezésük miatt.

2009. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újratárgyalja a román igazságszolgáltatás az 1958-ban politikai okokból halálra ítélt Szoboszlay Aladár római katolikus pap perét, amely a bukaresti kommunista hatalom által az 1956-os magyar forradalommal szimpatizáló erdélyiek ellen folytatott megtorlások legkegyetlenebbike volt. A perújrafelvételt évekkel ezelőtt kezdeményezte Szoboszlay Alexandra, a koncepciós eljárás áldozatának Magyarországon élő testvére, aki a román hatóságok hírzárlata miatt évtizedekig abban a hitben élt, hogy bátyja börtönben sínylődik. Az 1948-ban pappá szentelt, Temes és Arad megyében szolgált Szoboszlay Aladárt 33 évesen, 1958-ban ítélte halálra a kolozsvári katonai törvényszék a Román Népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával. A plébános valójában a kereszténydemokrata értékek és a tulajdonjog tiszteletben tartását, az elkobzott földek visszaszolgáltatását, valamint a többpártrendszer visszaállítását követelte, az ’56-os forradalom hatására pedig felvetette a föderalizmus, a román–magyar konföderáció gondolatát, amelyben Erdély lett volna az összekötő kapocs Románia és Magyarország között. Szoboszlaynak Erdély-szerte magyarokat és románokat egyaránt sikerült beszerveznie, a Securitate azonban hamar tudomást szerzett a mozgalomról, és kétszáz személyt azonnal letartóztattak. A jogi végzettséggel nem rendelkező Macskási Pál bíró elnökletével a kolozsvári katonai törvényszék a forradalommal való szimpátiájuk jelképeként a Szoboszlay-csoport ötvenhat tagját ítélte el, akiknek összbüntetése meghaladta az ezerháromszáz évet. Közülük tizenegyet halálbüntetéssel sújtottak, és tízet ki is végeztek, Szoboszlayn kívül például a magyar forradalommal együtt érző, a magyar–román kérdés megoldására hivatott Keresztény Szolidaritás Pártja programja jogi kivitelezőjét, Alexandru Fintinaru aradi ügyvédet is.
Szoboszlay Alexandra per-újrafelvételi kérelme kapcsán a romániai igazságszolgáltatásnak másfél évre volt szüksége ahhoz, hogy eldöntse: mely szervnek kell elbírálnia a folyamodványt. A kolozsvári táblabíróság később elutasította a perújítási kezdeményezést, jogosnak nevezve az 51 évvel ezelőtt született ítéletet, holott a bírónő nem látta a jelenleg a Securitate irattárát vizsgáló tanács birtokában lévő ötvenkötetes Szoboszlay-ügyiratot. A koncepciós per nyomán kivégzett pap testvérének fellebbezését nemrég a bukaresti legfelsőbb bíróság tárgyalta, ahol az ügyész arra hivatkozva kérte az ügy ejtését, hogy nem elegendő a kommunista rendszer ember- és törvénytelenségét igazolni, bizonyítani kell a rezsim ellen szervezkedő Szoboszlayék ártatlanságát is. „Ez épp olyan képtelenség, mint azt állítani, hogy a Nicolae Ceausescu ellen 1989-ben fellázadt forradalmárok bűnösök, hiszen megbuktatták a lakosság több mint kilencven százaléka által megválasztott román diktátort” – magyarázta lapunknak a Szoboszlay-ügy jogi képviseletét ellátó Kincses Előd. A marosvásárhelyi ügyvéd precedensértékűnek tartja, hogy a bukaresti ítélőszék végül helybenhagyta a perújítási kérelmet, az eljárással ugyanis pótolni lehet azt a hiányosságot, hogy Romániában nem létezik a politikai elítélteket rehabilitáló törvény. Kincses szerint az ősszel Kolozsváron kezdődő újabb per hosszú ideig eltarthat, ha a bíróság az ötvenkötetes Szoboszlay-dosszié „bizonyítékainak” átvizsgálása, a még élő tanúk kihallgatása mellett dönt. „Ha viszont a bíróság arra az elvi álláspontra helyezkedik, hogy a romániai kommunista rezsim illegitim – mint ahogy azt Traian Basescu államfő kinyilvánította a bukaresti parlamentben 2006-ban elmondott beszédében –, akkor a pert hamar befejezzük, és a Szoboszlay-per valamennyi vádlottjának hozzátartozói élhetnek per-újrafelvételi kérelemmel, aminek végkimenetele csakis az lehet, hogy felmentik az ártatlanul elítélt személyeket” – szögezte le Kincses.
A román kommunista rezsim több száz erdélyi magyart és románt csukatott börtönbe, hurcolt munkatáborokba ’56-tal való rokonszenvezésük miatt. Miközben a jelenleg rendelkezésre álló források szerint 1957 és 1959 között 45 személyt végeztek ki a Román Népköztársaság elleni összeesküvés vádjával, Tófalvi Zoltán marosvásárhelyi történész úgy véli: a kivégzettek száma ennél jóval nagyobb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.