Távlatos erdélyi siker

Elemzők összességében sikeresnek tartják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása által az európai parlamenti választáson elért három mandátumot. Nem világos, a Magyar Polgári Párt (MPP) stratégiai koncepció alapján ellenezte-e a közös listát, avagy afölött „duzzogott”, hogy kimaradt belőle.

2009. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenképpen sikerként, pozitívumként kell elkönyvelni, hogy az erdélyi összefogás listája megismételte a két versenytárs, a független Tőkés László és az RMDSZ a 2007-es eredményét. Sikertelenségről akkor beszélhetnénk, ha négy mandátumot lehetett volna szerezni, ehhez azonban a megszerzett 450 ezerhez képest 600 ezer szavazatra lett volna szükség, ami valószínűleg nem lett volna teljesíthető – értékelte lapunknak a romániai EP-választások „magyar” eredményét Szász Alpár Zoltán. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Politika- és Közigazgatás-tudományi Karának adjunktusa szerint Szász Jenő, a választási összefogásból kimaradt erdélyi MPP elnöke rosszul tette, hogy távolmaradásra buzdította híveit, a negyedik mandátum megszerzése azonban nem ezen múlt. A politológus rámutat: az MPP mindössze Szász hagyományos választókörzetében, Székelyudvarhelyen és környékén tudott demobilizálni, pozitívumként hatott viszont a választókra, hogy – szembemenve elnökük utasításával – számos erdélyi megye MPP-vezetői nyíltan voksolásra buzdítottak. „Az MPP eléggé heterogén szervezet, nem tudni, mi lesz a jövője. Hiányában Tőkés László egyértelműen viszszahódította a polgári szavazókat az EP-választáson. Biztató, hogy jelenleg van két erős, mobilizálni képes tömb Erdélyben: az RMDSZ és Tőkés EMNT-s tábora. További együttműködésüknek nem is látom akadályát, mindössze azt kell eldönteni, mi a jövője és a formája a magyar összefogás listájának a továbbiakban” – véli Szász Alpár Zoltán.
Bakk Miklós szerint különbséget kell tenni a választók és az erdélyi magyar politika távlatainak nézőpontjai között. A BBTE politikatudományi tanszéke magyar tagozatának vezetője szerint a választók mobilizálása szempontjából lényegében sikeres volt a szereplés: kiderült, hogy nemcsak a verseny, hanem az összefogás is tud mozgósítani. „Az összefogás is nagyjából ugyanazt az eredményt hozta, mint a 2007-es verseny, azaz a magyarság nagyobb részvételét. És itt észre kell vennünk, hogy a kérdés nem pusztán a verseny vagy összefogás előbbrevalóságának kérdése. A lényege sokkal inkább az, hogy a magyar választók a brüsszeli jelenlétet sokkal fontosabbnak ítélik meg – saját közösségi nézőpontjukból – mint a román szavazók” – mondta kérdésünkre az elemző, hozzátéve: ennek oka egy versenyszerű mozzanat: az, hogy az elmúlt négy-öt évben lezajlott egy vita az RMDSZ és ellenzéke között az önálló magyar külpolitikáról, a brüsszeli jelenlét nemzetpolitikai fontosságáról. Bakk úgy véli, az erdélyi magyar politika távlatainak nézőpontjából a mostani eredmény „még nem kudarc”. Szerinte stratégiailag jobb lett volna az RMDSZ–MPP-koalíció, de meghiúsulása nyomán az RMDSZ megerősödött, és most az erdélyi magyar jobboldalnak kell új cselekvési formulát találnia, amire van esély. „Persze egy szervezetileg nem létező, de cselekvőképes EMNT és egy szervezetileg – pártként – létező, de cselekvésképtelen MPP között ez csak nagy önkorlátozással, sok egyeztetéssel tud létrejönni” – húzta alá a kolozsvári politológus. Elmondta, nem tudhatjuk, hogy a magas székelyföldi részvételhez mennyit tett volna hozzá az MPP részvétele, szerinte ugyanakkor nem vált egyértelművé: Szász Jenő világos stratégiai koncepció alapján ellenzi-e az összefogás listáját, avagy csupán duzzogásról van szó. „Ez utóbbit ugyanis nem kedvelik a választók, mert politikai cselekvésképtelenség jele” – figyelmeztetett Bakk Miklós, aki szerint az RMDSZ és az EMNT együttműködésének csak akkor van haszna, ha meg tudja alapozni a többszereplős, de konszenzusos erdélyi magyar politikát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.