Kelemen követi Markót

Egyre több jel utal arra, hogy Markó Béla RMDSZ-elnök Kelemen Hunort, a szövetség frissen megválasztott államfőjelöltjét szemelte ki utódjául. Kétséges ugyanakkor, hogy a Tőkés László vezette nemzeti tanács az őszi államelnöki megméretésen is összefog-e az RMDSZ-szel.

2009. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Besúgó volt a futballsztár? Petrescu fedőnéven a Securitate besúgója volt 1986 és 1989 között Gheorghe Popescu egykori labdarúgó, a legendás román aranygeneráció volt tagja – adta hírül tegnap az Adevarul. A bukaresti napilap a román átvilágítóbizottság dokumentumaira hivatkozva közölte, a labdarúgót azért szervezte be a kommunista titkosrendőrség, hogy elejét vegyék egyes külföldi személyek próbálkozásainak, hogy hazaárulásra bírjanak bizonyos futballistákat. Popescu állítólag összesen kilenc jelentést írt, többek között volt csapata, a Craiova akkori edzőjéről, valamint az öltözőben tapasztalható hangulatról. A Barcelonát és a Galatasarayt is megjárt, 115-szörös válogatott Popescu tegnap cáfolta és aljas támadásnak nevezte a vádakat, valószínűsítve, hogy a szekustisztek meghamisították a kézírását. Elismerte viszont, hogy a titkosszolgálat olyan dokumentumot íratott alá vele, amelyben vállalja, hogy megvédi a román nemzeti érdekeket. (R. Sz.)


Beindult a találgatás a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belül azzal kapcsolatban, hogy ki válthatja fel Markó Bélát a szervezet élén a 2011-ben tartandó tisztújítás után. Az esélylatolgatások alapja az, hogy a szövetség képviselőinek tanácsa (belső parlamentje) a hét végén Kelemen Hunor ügyvezető elnököt választotta meg államelnökjelöltnek, holott a területi szervezetek és a küldöttek döntő többsége Markót indította volna a Romániában ősszel rendezendő megméretésen. Noha a jelölést szívesen elvállalták volna az alakulat befolyásos politikusai, Kelemen preferálásával, a fiatalítás szükségességének hangoztatásával Markó mondta ki a döntő szót.
Habár az RMDSZ elnöke leszögezte, szó sincs arról, hogy ez lett volna a „hattyúdala”, a szövetség számos politikusa arra hívta fel a figyelmet: előretolásának köszönhetően Kelemen Hunor jelentős helyzetelőnnyel vághat neki az RMDSZ két év múlva rendezendő tisztújító kongresszusának. A kolozsvári Krónika napilap például tegnapi vezércikkében rámutatott, Kelemen erejét az adja, hogy az RMDSZ elnöke áll mögötte, és éppen ez a tulajdonsága tette kiválasztottá, hiszen Markó ezáltal biztosíthatja, hogy akkor is az általa kívánt irányba haladjon az alakulat, amikor formailag már nem ő áll az élen.
Különben a 41 éves ügyvezető elnökről – aki Markóhoz hasonlóan civilben ugyancsak író-költő – kevesen feltételezik, hogy képes lesz megtartani az alakulaton belüli egyensúlyt, különösen most, amikor szemmel látható feszültségek dúlnak az RMDSZ partiumi és székelyföldi szervezetei között. Arról nem beszélve, hogy az államfőválasztás esetében kevés esély mutatkozik a júniusi európai parlamenti megméretéshez hasonló erdélyi magyar összefogás létrejöttére. Információink szerint az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által életre hívott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum legutóbbi ülésén Tőkésék arra kérték Markóékat, ne pártkatonát indítsanak elnökjelöltnek. Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke kérdésünkre elmondta, még nem döntöttek Kelemen esetleges támogatásáról. Megerősítette ugyanakkor, hogy javasolták az RMDSZ-nek, ne tekintse pártkérdésnek az államfőjelölést, hanem olyan, nemzetpolitikai súllyal bíró személyt indítson, akit más erdélyi magyar szervezetek is támogatnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.