Száztíz méteres ortodox kehely

Fittyet hány a gazdasági világválságra a romániai ortodox egyház, amely évente mintegy 90 millió eurós bevétellel gyarapítja hárommilliárd euróra becsült vagyonát. Nem csoda hát, hogy a bukaresti patriarkátus a „világi” krízis közepette sem mondott le 400 millió eurós költségvetésű görögkeleti katedrálisa megvalósításáról.

2009. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia egyik legvirágzóbb gazdasági vállalkozásának számít az ortodox egyház, amely visszaszolgáltatott javai, ingatlanbefektetései, különböző társaságoknál birtokolt részvényei révén évről évre látványosan gyarapodik. A Business Standard bukaresti üzleti szaklap munkatársainak számításai szerint a 22 milliós ország lakosságának 85 százalékát hívei között tudó görögkeleti egyház vagyona több mint hárommilliárd euróra rúg. Beszédes összehasonlítási alap, hogy a legnagyobb romániai gazdasági szereplők közül például a Petrom kőolajipari társaság 8,3, a Román Fejlesztési Bank (BRD) 5,6 milliárd eurót ér, míg a Román Kereskedelmi Bankot (BCR) hatmilliárdért vásárolta fel az osztrák Erste. Üzleti elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a román államnak – a már visszaadott 80 ezer hektár erdőn és földterületen túlmenően – még mintegy 200 ezer hektár, ötmilliárd euró értékűre becsült erdőt kell visszaszolgáltatnia a görögkeleti felekezetnek, amelynek vagyona a birtokba helyezés után elérheti a tízmilliárd eurót. A román ortodox egyház évente mintegy 90 millió euróra tesz szert, amelynek egy része az állami költségvetésből, illetve önálló gazdasági tevékenységből származik. A 22 ezer görögkeleti pap, diakónus és szerzetes javadalmazását fele arányban a bukaresti kultuszminisztérium fedezi, ami évente mintegy 42 millió eurós állami kiadást jelent. Jelentős, évi 14 millió eurós bevételt könyvel el az egyház gyertyák eladásából, ennél is többet hoz viszont a konyhára, hogy szinte valamennyi püspökség és érsekség idegenforgalmi társaság, szállodalánc, fafeldolgozó üzem, építkezési vagy mezőgazdasági vállalkozás résztulajdonosa. Irigylésre méltó az ortodoxok húsz éven keresztül kiépített médiaholdingja is: Romániában szinte nincs olyan egyházkerület, amely ne rendelkezne rádióadóval, nyomdával és vallási kiadvánnyal, arról nem beszélve, hogy a patriarkátus országos szórású tévé- és rádiócsatornát (Trinitas), hírügynökséget és napilapot működtet.
Ennek fényében érthető, hogy az egyház nem mondott le hosszú ideje dédelgetett álmáról, a legnagyobb romániai ortodox katedrális megépítéséről. A román parlamentet befogadó, még Nicolae Ceausescu diktátor által építtetett „népház” tőszomszédságába tervezett hagymakupola végleges terveinek a napokban rendezett bemutatásakor Daniel pátriárka bejelentette: a jelenleg több mint 400 millió eurós költségvetésűre tervezett építmény felhúzásának az idén ősszel nekilátnak, és várhatóan hat év múlva tartják benne az első istentiszteletet. A Nemzet Megváltása elnevezésű katedrális 38 ezer négyzetméteren terül majd el (körülötte tizenegy hektáros parkot alakítanak ki), 110 méter magas, vagyis harmincemeletes lesz, és a Richter-skálán mért 8-as erősségű földrengést is kibírná. Az ötszintes, serleg alakú templomban három oltár, két, összesen ötszáz zarándok elszállásolására alkalmas szálloda, konferenciatermek, könyvtárak, üzletek, éttermek és tizenkét felvonó kap majd helyet. A román bizánci stílusban tervezett legnagyobb hagymakupola befogadóképességét több mint ötezer fősre tervezik, a folyosókon és az épületen kívül elhelyezendő kivetítők segítségével a miséket 125 ezren követhetik majd figyelemmel a helyszínen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.