Sztrájkolnak a börtönőrök

A nehéz munkakörülmények és a börtönök alulfinanszírozottsága miatt japánsztrájkot robbantottak ki a romániai büntetés-végrehajtási intézetek alkalmazottai. A fegyőrök tüntetéssel és részleges munkabeszüntetéssel fenyegetőznek.

2009. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előfordulhat, hogy augusztusban őrizetlenül maradnak a romániai rabok, miután a börtönőrök részleges munkabeszüntetést helyeztek kilátásba a fegyházakban uralkodó áldatlan anyagi állapotok miatt. Az alkalmazottak első lépésként japánsztrájkot hirdettek (meghatározatlan időre fehér karszalagot hordanak). Sorin Dumitrascu, a fegyőrök érdekvédelmét ellátó romániai szakszervezet vezetője szerint az alkalmazottak panaszait az illetékesek teljes érdektelenséggel fogadják. A romániai büntetés-végrehajtási intézeteknek csupán a közüzemi tartozások kiegyenlítésére 112 millió lejre (7,5 milliárd forint) volna szükségük rövid időn belül. Néhány héttel ezelőtt az országban 25 fegyház kapott felszólítást a víz-, gáz- és áramszolgáltatóktól a tartozások kifizetésére. A Brassó megyei feketehalmi börtön például 33 millió forintnak megfelelő adósságot halmozott fel, s a szolgáltatók azzal fenyegetnek, hogy elzárják a víz- és gázcsapot. Szamosújváron attól tartanak, hogy zendülést robbantanak ki a rabok a villanyáram-szolgáltatás megvonása miatt. Korábban is nagy volt a zúgolódás, amikor kikapcsolták a kábeltelevíziót. A fegyőrök megalázónak tartják a munkakörülményeiket is: a létszámhiány és a börtönök túlzsúfoltsága miatt ugyanis a legtöbb fegyházban egyetlen alkalmazott őriz több veszélyes bűnözőt. Emil Boc miniszterelnök tegnap megígérte, hogy a kérdéssel hamarosan foglalkozik a kormány. A dolgozók képviselői azonban leszögezték: konkrét megoldás híján július közepén Bukarestben tüntetnek, később pedig beszüntetik a munkát.
A romániai börtönviszonyokra az Európai Emberjogi Bíróság napokban született ítélete is rávilágít. A testület helyt adott Viorel Burzo egykori kolozsvári törvényszéki bíró keresetének, aki beperelte az államot. Büntetése idején sokáig fűtetlen, ivóvíz nélküli, túlzsúfolt cellákban volt és naponta kétszer használhatta csak az illemhelyet. Strasbourg tízezer eurós kártérítésre és 1500 euró perköltség megtérítésére kötelezte a román államot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.